• Kara kán
    Látom megizzad a Ritchie és a Ricsi is. :-)

Nos, itt van ez az összetett mondat:
    "Dr. Ignacio Negueruela, a spanyolországi Alicante Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője úgy véli, a hiányzó fekete lyuk rejtélyére magyarázattal szolgálna, ha az előd csillag "megszabadult volna tömegének 90 százalékától még a szupernóva robbanás előtt". Ezt a "fogyást" úgy érhette volna el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett "bináris csillag" része lett volna, melyben társcsillaga elvonja tőle tömegének jelentős részét, magyarázták a tanulmány szerzői a BBC-nek. Ezzel lehetővé vált volna a fekete lyukká válás elkerülése."

Nehéz dió, elismerem, de ugorjunk neki közösen:

"Dr. Ignacio Negueruela, a spanyolországi Alicante Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője úgy véli, a hiányzó fekete lyuk rejtélyére magyarázattal szolgálHAT az, hogy az előd csillag "megszabadult tömegének 90 százalékától még a szupernóva robbanás előtt". Ezt a "fogyást" AKKOR érhette el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett "bináris csillag" része VOLT, ÉS társcsillaga elvonTa tőle tömegének jelentős részét - magyarázták a tanulmány szerzői a BBC-nek. EBBEN AZ ESETBEN ELKERÜLHETTE A fekete lyukká válásT."

Én meg elkerültem a bonyolult feltételes módos szerkezeteket.