• halgatyó
    #54
    Ebben igazad van (szerintem), az embernek úgy kb. 100-200 éven belül át kell alakulnia valamilyen irányba. Nem elsősorban az űr miatt, hanem mert
    a tudomány-technika rohamos fejlődése miatti óriási -- és nem elaprózott -- tudásanyag ellentmondásban áll rövid életünkkel és lassú tanulási képességeinkkel.
    Még ha a polihisztorok kora nem is várható, de a mostani tendencia a tudás fokozódó szétaprózódása felé, előbb utóbb teljesen lefékezi a fejlődést.

    Más: a szaporasággal valóban vannak gondok, de ez nagyon bonyolult -- mint tudjuk -- nem a civilizált (többnyire fehér) ember szaporodik, és ahogy egy-egy társadalom felfejlődik, a szaporodása lefékeződik.
    De egy társadalmon belül is vannak súlyos gondok, a debilek 10 gyereket gyártanak, a mérnökök max. 2-t. Ezzel nem mondtam újat, asszem.

    Egy kis terminológia, de lényeges:
    Amikor az emberiséget/Európát/Magyarországot/stb. fenyegető egyik legnagyobb veszélyről, vagyis a demográfiai halálos veszélyről beszélünk, akkor nem egyszerűen a szaporodásról van szó, az ugyanis annyira különbözik helyről helyre, csoportról csoportra, hogy teljesen használhatatlan így önmagában.

    Megjegyezném, hogy ha az emberiség a technikai visszafejlődés útját választja, az szükségképpen magával hozza a korábbi évszázadok-évezredek magas szaporodási rátáját, tehát a környezetszennyezés nem fog csökkenni, viszont az emberiség létszámát háborúk, éhinségek és járványok fogják kordában tartani. Én ettől az útválasztástól félek.

    Kínát azért tartom nagyra (mégha pillanatnyilag nem is szeretnék ott lakni), mert ott még nem az nálunk nyálban tobzódó "környezetvédők" meg "jogvédők" (kisebbségi-, bűnöző-, bevándorló-, állat-, stb...) diktálják a frankót.
    Annak a társadalomnak még van esélye, hogy a minket megfertőző társadalmi pestist vagy rákot elkerülje, és fejlődjön a csillagokig.