• NEXUS6
    #172
    "Hirtelen tudományfilozófiával is foglalkozol?"
    Persze, ez a terület is hozzám tartozik!

    Jó kis összefoglaló a tudományos gondolkodásunk alakulásáról, de érdemes talán pl. Ptolemaiosszal is kiegészíteni többek között, aki a megfigyelést és az adatok, információk rendszerezett formába öntését mutatta be talán először az Almagestben.

    "Főleg, Kopernikusz, Galilei, Bruno, Darwin, Einstein és még sorolhatnám... Ugye ők mindig a hatalommal együtt dolgoztak, és soha nem ellene, ez köztudott igaz? Nos vagy nem figyeltél töri órán, vagy valami nagy összeesküvés elméleted van. Melyik?"
    Kopernikusz egész életében megbecsült tudós és közéleti ember volt, a lenygel korona megbecsült tagja, előadásokat tartott Rómában is az elméleteiről, és mondjuk először a protestánsok támadták ezek miatt. Halála után (1543) több évtizeddel nyilvánította az inkvizíció tanait eretneknek és kerültek írásai indexre (1616), de nem a net portálra!:)
    Galilei szintén megbecsült ember volt, érdemes idézni a híres "Per"-ről szóló leírást a Wikiből:
    "Fontos megjegyezni, hogy Galileit nem zárták börtönbe, nem fenyegették kínzásokkal. Nem közösítették ki az egyházból és nem zárták ki a Medici Akadémiából. Másnap elengedték vatikáni luxuslakosztályából, és átvitték a Medici-villába. Egy nappal később megkezdte büntetése letöltését - először barátja és tanítványa, Ascanio Piccolomini sienai érsek püspöki palotájában Siená-ban, mivel Firenzében éppen kitört a pestis. 1633. december 1-jén Galilei visszatért otthonába - a Firenze melletti Arcetriben lévő professzori luxuskúriájába, ahol az elkövetkezendő kilenc évben békében élt és dolgozott, gazdagon ellátva a Mediciektől kapott havi nyugdíjjal és az éves vatikáni járadékkal, melyet 1630-ban ígért oda neki VIII. Orbán pápa, és aminek folyósítását soha nem szüntették meg."
    Bruno - ő azért elég ellentmondásos személyiség volt és aztán vagy 7 évig tartó per után megégették, de szerintem te is egyetértenél ezzel, merthogy: "Bruno a könyveiben iszonyatosan értelmetlen elképzeléseiről ír: hogy számtalan világ létezik; hogy a lélek egyik testből a másikba vagy egy másik világba vándorol; hogy egyetlen lélek egyszerre két testben is formát ölthet; hogy a mágia hasznos és megbízható; hogy a Szentlélek nem más, mint a világszellem [...]; hogy a világ öröktől fogva létezik; hogy Mózes a csodákat mágia segítségével hajtotta végre és hogy jártasabb volt a mágiában, mint a többi egyiptomi; hogy törvényeit ő maga találta ki; hogy a Szentírás megtévesztés; hogy ördögök áldásos tetteket tudnak véghezvinni; hogy csak a zsidók származnak Ádámtól és Évától, a többi ember két lénytől, akik egy nappal előbb lettek teremtve. Hogy Krisztus nem Isten, hanem mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel [...] nem pedig keresztre feszítették; hogy a próféták és az apostolok istentelenek voltak, és hogy néhányukat varázslóként felakasztották."

    Darwin - szintén gyakorlatilag állami pénzből utazgatott a Világ körül.
    Einstein - nagy kedvence volt a politikának, még ha ez nem is volt kölcsönös. Azonban pl. nagy szerepe volt abban, hogy az Amcsik beindították a Manhattan tervet, mivel figyelmeztette az elnököt, hogy ugyan ezt a németek is megtehetik.

    Szóval nincs itt összeesküvés elmélet, a nagy tudósok, mindig is a politikusok nagy kedvencei voltak, mondhatni tudományos celebek és azért váltak pont ők azzá, mert tudták, hogy mi kell ehhez és nem hágtak át bizonyos határokat, mint pl. Bruno, aki a kakukktojás a felsorolásodban, mert ő nem volt sem túl népszerű és nem is élte túl a konfliktusokat, amiket keltett. Ö kb Egely volt a mai kutatók közül.

    "Ne haragudj, de honnan tudod, hogy ez a dokumentum eredeti? (Egyébként te végig olvastad??? Nem hiszem, különben nem raktad volna be.)"
    Viccelsz? Miért a Biblia eredeti? Honnan tudod, hogy nem, vagy igen és milyen szempontból?
    Elhiheted, hogy ezt a dokumentumot a NASA készítette, most lusta voltam megkeresni a NASA forrást. Kis utánjárással megteheted.

    1. Csillagászt tényleg nem sokat ismerek. 1-2 amatőr csillagász, meg ilyenek. Általában tényleg nem szoknak hinni a zufókban és jókat is vitatkozunk, de nem is kifejezetten érdekli őket a téma. Ergo nem is nézik ilyen szempontból az égboltot. Egy nagyon szűk látószögű szerkezeten nézve az eget azért csoda lenne, ha egy a légkörben röpködő jármű folyamatosan a látóterükben maradna.

    2. Nos a radarokkal kapcsolatban valszeg egy kicsit mellé teccett lőni. Azért vagy 10 évet eltöltöttem a közelükben, ha a gyerekkoromat nem számítom. Azt ugyan nem mondanám, hogy én is tudományos szinten el tudnék beszélgetni róluk, de azért elég vastag lett a bőröm már a radarsugártól. Láttam már 1-2 dolgot a lokátorernyőn, pl. UFO-kat, ha már a témánál járunk.

    Csillagászos vs. UFO témájához még:
    Nem tudom, hogy az emberek, és a csillagászok is miért gondolják azt, hogy az UFO kérdésben ők a legkompetensebbek. Sem a berendezéseik, sem a vizsgálati tárgyaik nem esnek az UFOk közelébe. Csak azért mert valószínűsíthető, hogy esetleg valami távoli csillagról jöttek, az idegen lények, ha ők vannak a hátterében. És ha nem?
    Ez olyan mintha politikai kérdésekben végső soron mindenben a nőgyógyászok döntenének, mert ugye mindenki onnan jött!:D

    Mari néni nem kompetens, a rendőr nem kompetens, a csillagász nem kompetens. Valójában senki nem az, és ezért marha nehéz elfogadni azt, hogy jön egy félművelt pacák tele prekoncepcióval, a tudományos kutatási módszer elveit két lábbal tapossa folyamatosan és lerak az asztalra egy több ezer oldalas jelentést, szemtanú beszámolókkal, helyszíni mérésekkel, miegymással. És marhára ciki az egész és mindenkinek kellemetlen, de az IGAZSÁG viszont az, hogy ott volt valami, amiről senkinek halványlila fingja sincs, de ez általában egyértelműen kiderül ezekből az anyagokból.