• djhambi
    #148
    Érdekes, hogy csak Jules Verne és kortársai után jelentek meg az UFO-k, és nem szólnak dokumentumok azonosíthatatlan repülő tárgyakról az ezelőtti évszázadokban. Pedig akkor is kémlelték az eget. Ez olyan jellemzően: mivel hiszek benne, ezért látok is effektus. Régen vérző Mária szobrokat meg démonokat, megszállt embereket és boszorkányokat láttak. Aztán kiderült, hogy Down-kórosak voltak, elmebetegségel küszködtek, vagy csak kirekesztette őket a társadalom és magányosak voltak.

    Az UFO sztorik tipikus példája (ugyanennek) a hiszériakeltésnek. Mivel foglalkoztatja a kevésbé földhözragadt gondolkodású embereket, ezért kreálnak hozzá irodalmat, amit persze el lehet adi (pénzért). Ugyanez a Discovery-n leadott nyomozós UFO és pranormális témákkal foglalkozó filmekkel. Persze a Da Vinchi kódból is csináltak ilyen filmet, meg az elhllgatott Júdás evangéliumáról, de Danikenről is, és ezek mind ugyanazt az emberi jellemhibát használják ki: a hinni akarást. Az érzékszervek ugyan nem csaphatók be, de az agy igen: ezt használják ki a politikusok, bűvészek, reklámok, "mentalisták", áltudósok, összeesküvéselmélet-gyártók, az egyházak, könnyűzenészek (sámántánc = disco = kábítószerek + lüktetés (monotonitás aktivitás fokozódáshoz vezethet) + fényjáték), és folytathatnám.

    Érdemes úgy gondokozni, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy az agy befolyásolhaó, és befolyásolni is akarják haszonszerzés végett. Idézhetném a BTK 1997-es egyik törvéyét: "Btk. 318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el."