• Dj Faustus #116
    "A hivatalos tudósok nem biztos, hogy a tudomány legújabb vívmányait képviselik."
    Nincs olyan hogy hivatalos tudósok. Aki tudós, az képes egy adott tudományágban a többiekkel együtt dolgozva, vitázva, akár ellent is mondva dolgozni mindig eggyel előrelépve, az elődeik tapasztalatára építkezve.

    És vannak olyanok, akik - valamilyen személyes sértettségükből/frusztrációjukból/mentális zavarokból/feltűnési viszketegségükből kifolyóan/pénzszerzési lehetőséget remélve (?) - az egész rendszert rossznak/gonosznak találják, és kitalálnak valami teljesen újat (lehetőleg minél bonyolultabban), amit nem képesek a meglevő modellekbe beépítve levezetni, ezért mindenféle misztikus köntörfalazásokkal anomáliaként állítanak be. És amikor megkérik őket, hogy legyenek szívesek, támasszák alá állításaikat, mutassanak reprodukálható eredményeket, akkor vagy nem tudják ezt megtenni, vagy valami köntörfalazás kezdődik, vagy meg vannak sértve, előadják a "meg nem értett feltaláló"-című hőseposzt 3 felvonásban, stb...

    "Ez így van az élet sok területén, tehát nem lehet azt mondani, hogy ha működőképes lenne xy-nak a találmánya, már rég bevezették volna. Sok mindent nem vezetnek be, mert van egy inercia, és sajnos a döntéshozó székekben sok idióta ül még mindig."
    Azzal egyetértek, hogy a döntéshozó testületekben sok az idióta, de azok általában nem tudósok. Azok politikusok. Más állatfajta.

    A találmányok bevezetése meg sok mindenen múlik. Egyrészt ott van, hogy bizonyíthatóan működnie kell. Másrészt megfelelő "marketingje" kell hogy legyen, mert aki ezt legyártatja/bevezeti az szeretné látni a pénzének a megtérülését. Harmadrészt ott vannak a végfelhasználók: hiába van neked egy 10%-al hatékonyabb/környezetkímélőbb/gyorsabb cuccod, ha drága, nem veszi meg a kutya se - maradnak a régi jól bevált megoldásnál, még akkor se, ha a régi rendszer fenntartásához szükséges erőforrások kimerülőben vannak.