SPT#13
Kedves goblint!
Teljes tisztelettel mondom, hogy szerintem néhány fogalom keveredik benned.
univerzum = világegyetem
Amire Te gondolsz, az a Multiverzum. DE tudni kell, hogy az nem tudományosan megalapozott elmélet, hanem inkább a filozófia témakörébe tartozik.
A jelenleg elfogadott kozmológiai modellünk CSAK a mi univerzumunkkal foglalkozik.
Az "univerzum közepe" és a "multiverzum" kérdés két különböző dolog. Amíg az első a világegyetemünk topológiájára utal, és VANNAK róla információink (konkrétan kimérve), addig a második a világegyetemünkön "kívüli világot" próbálja leírni, amirő nincs, és jelenlegi tudásunk szerint nem is lehet információnk.
Mondok egy példát:
Sokszor szokták emlegetni a felfújódó lufi felszínét a táguló világegyetemünk egyszerűsített hasonlataként. A lufi felszíne is végtelen, hiszen nem tudod elérni a szélét DE nincsen közepe! A lufinak van közepe, nem a felszínének. A világegyetemünk is kiindult egy pontból, de az nem térbeli pont. A nagy bumm pillanatában jött létre a tér is!
A hasonlat persze sántít, mert bár a lufi végtelen, mégis zárt (körbe tudsz rajta menni). Ezzel szemben a legutóbbi mérések azt mutatják, hogy a világegyetemünk topológiája nyílt, vagyis nem tudsz "körbe menni".
Remélem sikerült egyszerűen elmondanom, hogy miért nincs értelme a világegyetem közepéről és széléről beszélni. Ha mégsem, szívesen részletezem tovább.
A PLANCK szondához fűzött "kis gömb" kapcsán nem igazán értem, hogy mit akarsz mondani.
A szonda jó néhányszor körbefotózza a teljes égboltot.
Amit lát, az végtelen sok idősíkon helyezkedik el (ezekre lehet gömbökként hivatkozni a téridőben, de nem a térben). Minél távolabbi az objektum a mozaikon, annál régebbi állapotában látjuk. Ezeket MIND ki kell szűrni a képről, ha csak a legrégebbi információt (a háttérsugárzást) akarjuk vizsgálni.
Ez a mozaik a teljes égbolt minden objektumát mutatja a PLANCK szonda által látható hullámhosszokon, nem csak a háttérsugárzást.