• djhambi
    #109
    "A dohányzás és az intelligencia kapcsolatát vizsgáló tanulmány jelent meg izraeli tudósok tollából az Addiction című tudományos folyóiratban, amelyben arra a következtetésre jutottak nagy merítésű felmérésük alapján, hogy az alacsonyabb IQ-jú személyek hajlamosabbak a dohányzásra."

    http://www.netambulancia.hu/dohanyzas+es+intelligencia

    "Persze, azért van millió álláskereső, azért kapkodnak a legszarabb állásokért is... aki saját akaratából tartja távol magát a munkától, az előbb-utóbb úgyis megszívja."

    Nem az állások számáról beszélek. Az elvégzett munka minőségéről, a dolgozó ember elveiről a munkájával apcsolatban. Gondatlanság, trehányság találó szavak. Ugyanez az oktatásban is. Manapság az ember nem a tudásért, művelődésért, mélyebb világszemléletért tanul, hanem mert kell a papírhoz, ami kell a munkához, ami kell a pénzhez, ami kell az élethez. Egy kényszerlánc. De hogy elolvassunk egy sépirodalmi könyvet, mert okos dolgokat mondanak benne, vagy jobban utánanézzünk a részecskegyorsítónak, mert érdekel minket, az már luxus. Nincs igény és elvárás magunkkal szemben. Nem azért dolgozik az ember, mert belátj, hogy a társadalom hasznos tagja, elkrülhetetlen, és nem létezne nélküle, hanem mert muszáj a pénzért. Ezért aztán, ha olyan alkalma nyílik, hogy több pénzt szerezhet kevesebb munkával, akkor azt kihasználja. Így illegalitásokba bocsátkozik. Ja, és mári súroltuk a korrupció témáját, és helyből itt egy kiváltó ok is. Ha van kiváltó ok, akkor ennek megszüntetésével lehet orvosolni a problémát. Tehát a korrupció megszüntetéséhez nincs más dolgunk, mint a teljes szemléletváltás. Hát, nincs könnyű dolga annak, aki harcolni akar ellene...

    "Papírral egyébként nem sokra mész. Nyilván papír hiányában nem tudod igazolni, hogy rendelkezel-e egy adott képesítéssel, de hiába van papírod, ha hozzá sem tudsz szagolni az adott témához, az állásinterjú/tesztírás alatt kiderül, és akkor "viszlát!"."

    Vannak ezek a vicces szakok, ahova csak bejutni nehéz, de maga a számonkérés egy középiskolánál is gyengébb. Azt a pár dolgot bárki képes bebiflázni, ami ezekhez a "nagybecsű" munkákhoz kell. Túljelentkezés van ezekre a "nem kell dolgozni szakokra", lehet bulizni 5 évet, aztán nem találni állást, miközben szakmunkáshiány van Magyarországon. Valahol itt lett elcseszve a rendszer. Az egyetemeknek nem áll érdekében kirúgni az oda nem illő egyéneket, hiszen pénzt vesz fel állambácsitól utánuk. És aztán találkozol a részeg ELTE-s tanárral a buszon. Azért ezt az ambivalenciát észre kell tudni venni.