• kukacos
    #338
    Ez egyszerűen nem igaz. Ezzel az erővel minden ország gettó.

    Olvasd már el te is a camp david-i rendezés terveit. Mint már itt is leírtuk párszor, például a zsidók felszámolták volna a telepeiket úgy, hogy huszonöt év alatt a palesztinok területeik 94%-át visszakapják. Ezeket a határokat nem önkényesen, hanem a 48-as ENSZ rendezés alapján jelölték ki. Engedmény tehát van - és a kérdésem arról, hogy egyáltalán miért kellene engedményeket tenniük a zsidóknak egy palesztin részről felajánlott békéhez, áll anélkül is. Egy legyőzött nemzet nem finnyáskodhat, ha meg válogat, ne sírjon.

    Felhívnám a figyelmed arra is, hogy mind Gázának, mind Ciszjordániának van ám határa másik országgal is. A gázai embargó pl. azért olyan sikeres, mert a hittestvér egyiptomiaknak is tele van a tökük a palesztinokkal. A nyugati partnak van vize, Gázának van kikötője - nem kellene egyik sem Izraeltől függjön semmilyen tekintetben, ha önállóságot kap. Más kérdés, hogy mindkettőnek érdeke Izraellel kereskedni és ott dolgozni, ami a gazdaságilag legfejlettebb szomszéd.

    A bantusztán-modell egyébként nem lenne hülyeség, csak sajnos az apartheid-rendszer egésze megbélyegezte, és a fehérek a saját érdekeiknek megfelelően osztottak ki területeket, a feketék meg képtelenek voltak kormányozni. Afrika legnagyobb problémája a nemzetállamok hiánya, ez elég evidens a térképre nézve. Palesztina teljes területe viszont nagyjából egyformán meddő és értéktelen, a vizet kivéve.