Hunter

Kereszteződtek az emberek és a neandervölgyiek

Immár hivatalosnak tekinthető, hogy az emberek többségének van a neandervölgyiek génjeiből.


Homo neanderthalensis
A neandervölgyi genom első előzetes szekvenciája szerint a faj kereszteződött a modern emberrel és az összes nem afrikai ember genetikai kódjában találhatók géntöredékek, körülbelül 1-4 százalékos arányban. A Science folyóiratban megjelent tanulmány egy régi vitára tett pontot, ugyanakkor új fényben tünteti fel a 30 000 évvel ezelőtt kihalt hominid fajt.

"A neandervölgyiek tovább élnek a nem-afrikaiakban" - nyilatkozott a tanulmány egyik szerzője, David Reich a Harvard Egyetem genetika professzora a Discovery Newsnak. Reich munkatársaival több, mint egymillió, neandervölgyi csontokból származó DNS részletet tanulmányozott. A leletek Horvátországból, Németországból, Oroszországból és Spanyolországból származnak.

Bár a töredékek 95 százaléka a maradványokban megtelepedett baktériumokból és mikroorganizmusokból tevődött össze, a tudósoknak egy különleges DNS elszigetelési eljárással, valamint szennyeződésmentesítési mérésekkel sikerült a teljes neandervölgyi génállomány több mint 60 százalékának összerakása. Ezután a kutatók összehasonlították a DNS-t a mai, Afrika déli és északi részén, Kínában, Franciaországban és Pápua Új-Guineában élő emberek mintáival.

Az egyik első megállapítás arra az időpontra vonatkozott, amikor az emberek elváltak a neandervölgyiekkel közös ősüktől. Ennek a fajnak a tagjai kihalásuk előtt főként Európában és Nyugat-Ázsiában éltek. "Eredményeink szerint a neandervölgyiek és a modern ember elődei körülbelül 400 000 évvel ezelőtt váltak szét" - ismertette a tanulmány másik szerzője, Jim Mullikin, az USA Egészségügy Minisztériumához tartozó Nemzeti Emberi Genom Kutató Intézet genetikusa. Az új adatok alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a modern ember Afrikából történő kivándorlása során a két faj a 45-80 000 évvel ezelőtti időszakban újra összetalálkoztak a Közel-Keleten. A találkozás nem lehetett túl kellemetlen, mivel a kutatók szerint ekkor és ott zajlott le a két faj kereszteződése.

Ezt a következtetést támasztja alá az a tény is, miszerint a neandervölgyi DNS jobban hasonlít a Kínából, Franciaországból és Pápua Új-Guineából származó emberi mintákra, ezek ugyanis mind 1-4 százalékban neandervölgyi behatást jeleznek. Tehát a kereszteződés először akkor következhetett be, amikor az emberek megkezdték kivándorlásukat Afrikából, hogy a világ más tájait, köztük Európát és Ázsiát benépesítsék.


Homo sapiens
Reich szerint az emberek és a neandervölgyiek párosodása a későbbiekben is folytatódhatott, "mivel populációik átfedik egymást Európában, a maradványok között pedig találtak neandervölgyi jegyekkel felruházott emberi egyedeket", a genetikai adatok alapján azonban nem tudják pontosan megjelölni mikor és hol zajlottak ezek a későbbi párosodások.

A kereszteződés mellett a tanulmány arra is rávilágít, hogy mi teszi a modern embert egyedivé. A kutatók megállapították, hogy a neandervölgyi DNS 99,7 százalékban megegyezik a mai ember DNS-ével, azonban a Homo sapiens kifejlesztett olyan jól elkülönülő géneket, melyek a kognitív funkciók, a metabolizmus és a koponya jegyei mellett a kulcscsont és a mellkas fejlődését szolgálják. Reich szerint három emberi gén azt sugallja, hogy a bőr és a haj különösen fontos volt a modern ember evolúciójában, ehhez azonban további elemzések kellenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #364
    Kedves kukacos!
    Te ilyen vagy:
  • Kara kán #363
    Ne légy már ekkora buzi. Szépen kérlek.
    Nem tudok újat mondani, ahhoz képest, amit leírtam a zsidókról és a muszlimokról: az egyik 19, a másik egy híján 20.
    Ez a XXI. században már ciki.

    A törökországi katolikus püspöki konferencia elnökének meggyilkolása épp most, nekem elég furcsának tűnik. Az is lehet, hogy valakik így akarják ellensúlyozni a törökökkel szembeni szimpátiát. (Nem az enyémet, mert az én szimpátiám a nyugati kultúra.) Persze, ez csak feltételezés.
  • kukacos #362
    "Szerinted gáza nem gettó"

    Időről időre normálisnak tűnsz, aztán csak kiderül, milyen sötét is vagy valójában. Belefáradtam már, hogy a félremagyarázásokat igazítgassam. Hol írtam én ilyet? Lejjebb annyi az állítás, hogy *békeszerződés esetén* a palesztin területeknek megvan a lehetősége arra, hogy elkerüljék a zsidók által történő fizikai izolációt.

    Gáza jelenleg valóban leginkább gettónak nevezhető. Az okokat elég hosszan fejtegettük ahhoz lejjebb, hogy az álláspontom átmenjen, de úgy látszik, van olyan tompaság, amihez nincs elég erős lámpás. Röviden: ha egy Budapest méretű város kötözködik a sokkal erősebb szomszédjával, ne csodálkozzon, ha gettóban találja magát.

    Egyébként gratulálok a palesztinoknak a hajós akcióhoz, sikerült elég sok embert, elég nagy nyilvánosság előtt megöletniük ahhoz, hogy a hullámok nagyok legyenek. Ha elég ügyesek és szerencsések voltak, sikerült néhány külföldit is lelövetniük, talán még nőket is.

    Hazugság, hogy nem lehet segélyeket bevinni. Gáza 80%-a segélyen él. Vajon miért is nem vitték szárazföldön, teherautóval, ahol az izraeliek rutinszerűen engedélyezik az ilyesmit?

    Persze tudjuk a választ, így lesz belőle CNN. Most ugyan csak behülyített török aktivistákat sikerült a katonai blokád ellen vezényelni, de a legjobb médiaanyag izraeli kommandósok szuronyrohama lenne nyomorék nyugat-európai leánygyerekek zenés bélyeggyűjtő tábora ellen. Biztos tervezik már azt az akciót is a palesztinok halálkufárai.

    Az izraeliek meg megérdemlik, amit majd kapnak, ha ilyen bénák kommandósakciókban. Bár az is biztos, hogy ezek után sokáig nem fognak próbálkozni mások.
  • Kara kán #361
    @os, itt vagy még?

    Szerinted gáza nem gettó. Akkor mi a fene, ha nem lehet oda szabadon bejárni, vgay kijönni, még segélyeket sem lehet bevinni.

    "Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere vasárnap önmérsékletre és konstruktív megoldás keresésére szólította fel a feleket. Egyúttal elfogadhatatlannak és politikai szempontból kontraproduktívnak minősítette a Gázai övezet Izrael általi blokádját, amely három éve áll fenn."

    Próbálkozz mások hülyítésével, hátha ők beveszik.
  • Kara kán #360
    Mondom, hogy lopják az ötleteim, de legalább ennek örülök.
  • Kara kán #359
    Keziccsóklom, Szuverenitás asszony!
  • djhambi #358
    "RENGETEG embernek áll érdekében a véleménye helyett hazugságokat írni."

    Mondd meg, hogy kukacosnak mi érdekében áll sg fórumon hazudni? Mindenhol csak az összeesküvés. :D
  • Sir Ny #357
    "Nem hazugságokat ír, hanem a véleményét, "

    Ebben ne legyél olyan biztos. Túlságosan hiszékeny vagy. RENGETEG embernek áll érdekében a véleménye helyett hazugságokat írni.


    "és amit te írsz, az meg a te véleményed."

    Ebben meg még annyira se legyél biztos. Attól függ, hogy mit nevezünk véleménynek. Ha azt, amit az ember igaznak tart, akkor én szinte soha sem a véleményemet írom. Mindent amit írok, azt nagy fenntartásokkal kezelek, mivel tudom, hogy milyen könnyű egy vitában úgy írni, hogy a másik azt válaszolja rá, amit szeretnénk. Gyak így a legkönnyebb manipulálni egy embert, hogy mi magunk vezetjük rá, hogy ő maga jusson arra a következtetésre, amit mi szeretnénk, hogy higgyen.
  • Kara kán #356
    Megint ittál?
  • djhambi #355
    Ez egy aranyos cikk. Van egy aranyos összeesküvés-elméletem. :) Orbán rávette Semjént, hogy adja be a kettős állampolgárságos törvényjavaslatot idő előtt. A két nemzet konfliktusa okán így a Semjén hátán csattan, ezzel a fidesz erősödik a KDNP kárára. Viszont ezzel gyengíti a szlovák jobboldalt a választásokon. A Semjén meg van olyan alacsony IQ-jú, hogy ezt megtegye a jó gazdinak. És ezt is lehet tudni, hogy az EU ne fog beleszólni, hiszen nincsenek morális elvárásaia nemzetekkel szembn, sőt, ösztönöz arra, hogy amiről nem szól az EU, az saját probléma maradjon.

    Megfigyeltétek, hogy eddig normális törvényjavaslatokat nem adtak még be, csak látszatintézkedéseket? Mert ami működik, ahhoz nem lehet hozzányúlni, ezért marad az alkotmányozás, a keresztény vasárap meg a kettős állampolgárság. Sosem az számít, hogy mit mondanak, a cselekedetek a fontosak.