• Balumann
    Azthiszem ezek a viták amiket itt folytatunk, végtelenségig folytatódhatnának, hiszen az álláspontunk végülis attól függ, hogy melyik oldalt véljük korábbi tapasztalataink, illetve az ő érveik, tevékenységeik meg mindenik alapján igaznak, és hogy elhisszük-e a változtatást akaróknak, hogy értenek is hozzá és nem csak az embereket akarják félrevezetni.
    Több féle "problémát" érintettünk ugye. A gárdára én azt mondom, hogy egy zseniális kezdeményezés, amire nagyon erősen szükség van az országban. Mellékhatásai kialakulhatnak, ha ezt megpróbálják elnyomni, illetve az etnikumokat ellenük provokálni, félrevezetni. Szerintem a szélsőségeket is az alakítja, hogy a problémákat nem hajlandóak megoldani a megfelelő kereteken belül, az emberek meg nem hagyják magukat. Míg te (djhambi) abból indulsz ki ugye, hogy az embereket vezetik félre, szándékosan fölhergelik, és csak ártanak mindennek, mert méginkább kiéleződik a helyzet, ráadásul tényleg kialakulhat ebből olyan, aminek nem szabadna. Kétségkívül ebben is van igazság.

A másik a trianon következtében elcsatolt területek. Én abból indulok ki, hogy a radikálisok (pl kurucok, jobbikosok) sem fölöslegesen erőltetik ezt a kérdést. Sokan már nem foglalkoznak ott kinnt ezzel a kérdéssel nyilván, de azért bőven vannak akik szeretnének például kettős állampolgárságot, azt hogy sehol ne legyenek magyar és szlovák konfliktusok (mert ez nagy valószínűséggel nem általános kérdés, hanem helyfüggő ahogy most így utánatájékozódtam). Slota magyarellenes kijelentései és tevékenységei ellen fel kellene szólalnia a magyar vezetésnek, nem elfogadhatóak, nincs rájuk magyarázat vagy mentség. Egyetlen egy magyarnak sem a célja nagy valószínűséggel, még a kint élő szélsőségeseknek sem, hogy a szlovákok utálatát vívják ki. Másik oldalon viszont van, akinek ez a célja.

Az oktatással kapcsolatban (legutóbbi vitatéma) én az mellett maradok, hogy egyelőre ne vezessék be fizetősre. Először még sok mást kell átalakítani, aztán utána, jópár év múlva rávezethetik, ha tényleg teljesen átgondoltak mindent, biztosítanak munkalehetőségeket, stb.

A palesztin-izrael kérdéssel meg kapcsolatban nem kell megint fejtegetnem az én álláspontomat, megegyezik Paresével, ahogy látom tájékozottabb e téren nálam is :D

Szerintem a vitát egy ideig most érdemes lenne szüneteltetni (legalább míg vége a vizsgaidőszaknak), aztán majd másik topikban folyt, addigra már talán van esélye bizonyítania a mozin kívül is a Jobbiknak, meglátjuk mi lesz belőle :-P