Inkább szerintem az lenne a jó, ha nem az érettségi alapján dőlne el - legalábbis nem teljes egészében az, hogy kit hova vesznek föl. Ha most bevezetnék a kötelező 2 felsőfokú érettségit, igazságtalan lenne azokkal szemben, akik nem így készültek, sőt már túlvannak az érettségin. Ráadásul az érettségi is sok helyen igencsak más színvonalon történik, pl. ha csak a szóbelit nézzük, minekünk elmondták a tétel kérdéseket, ki is dolgoztuk közösen őket, míg máshol tanulhatták az egész éves anyagot. Én tök hülye voltam mindig magyarból, mégis 3-as lettem belőle, valahol ilyen tudással szerintem át se engedtek volna (szigorúbb javítás, meg hát a szóbeli...).
Na szóval visszatérve, lehetne felvételi úgy, mint pl. zeneművészeti egyetemen (nah ott a bolognai rendszerre átállás az katasztrófális szó szerint...), hogy ténylegesen azokat vegyék föl, akik azon a területen megfelelően alapképzettek - és valamennyire másban is.
Ott már hozzászoktak, itthon viszont először sokminden mást kell helyreállítani, aztán vezessék be, RENDESEN ÁTGONDOLVA a fizetős rendszert. Vannak ilyen ösztöndíjas megoldások, de ha 4,5 átlag fölött adják meg, azért az nem jó ötlet. Ha 3,5, 4 -től akkor még aztmondom oké. Azt viszont semmiképp, hogy a legjobb X százalék kapja meg csak, mert az biztos, hogy nem lesz igazságos.
Az biztos, hogy így ahogy van nem maradhat az oktatási rendszer. De erre rárerőltetni kapásból egy fizetős rendszert, az meg pláne nem lesz jó.