• djhambi
    "Ma is vannak olyan középiskolák és főiskolák/egyetemek, ahol nem bulizásból áll az oktatás, magas elvárások is vannak."

Talán két-három egyetem néhány kara. a 381 ezer felsőoktatási hallgatóból maximum 50 ezer. Elég slampos arány...

"ELTÉn tudom, hogy ha nem teljesítenek krediteket, akkor bizony átkerülnek szépen a költségtérítésesre"

Ilyen a BME-n is van, de ha belegondolunk, hogy csak az alsó 15% retteghet... Nem árt, ha van egy kis optimális stressz, meg egy kis ösztönzés a küzdésre. Az jó viszont, hogy már csak 12-13 államilag támogatott félév van, így nem lehet sokáig lébecolni.

"Ezt el tudom képzelni, hogy jó sülne ki belőle ha erősítenék, amennyiben megoldott lenne az is, hogy minden tantárgyból olyan szintü az elvárás, amennyire az adott szakmában szüksége lesz az embereknek azokra."

Van ELTE BTK romanisztika ismerősöm, azt mondja, kevesebbet tanul, mint középsuliban, és jobbak a jegyei, 4.5 körüli átlaga van. :)

"A bolognai rendszer bevezetése is jópár helyen katasztrófálisan ment végbe."

Igen, elsősorban a tanároknál, de mi is kaptunk belőle rendesen. Egyszerűen a mi villamosmérnöki 5 éves anyagunkat nem lehetett felvágni normálisan BSC + MSC részre, azt akarták, hogy a mi BSC-nk csak kicsivel érjen kevesebbet, mint a régi ötéves, meg hogy azért legyen különbség BSC és BSC között is, ezért mindent beletuszkoltak a 7 félévünkbe, alig hagytak ki valamit, inkább összesűrítették, de mivel a 30 kreditnek félévente ajánlottnak mg kell lenni, folyamatosan azt csinálják, hogy a tárgyakat egyszerűen átírják kevesebb kreditre. 35-38 kontakt tanulunk hetente, míg ugyanennyi kreditre a kommunikáció szakosok 17 órában tanulnak. :) Hogy a hatalmas bukási arány csökkentsék, kétségbeesett próbálkozásokat eszközölnek: tankörrendszer visszaállítása, gyakorlatok kiscsoportos tantermi átalakítása, testnevelés óraszámának csökkentése, stb. Hogy MSC-n pedig ne legyen punnyadás, azt meg feltöltötték anyaggal, hogy többet érjen a diploma a piacon az ötévesnél. Nem hülyék ezek, de teljes nyakkal elkaptuk a forró vizet. :)

"A mindenképpen fizetőssé tétele viszont közel sem a legjobb megoldás, sőt, mindenképpen igazságtalan."

A nyugati "gazdag" országok sem engedhetik meg maguknak az ingyenes felsőoktatást. Ott mégsem igazságtalan. Mert az emberek pár év alatt hozzászoknak, és majd többet gyűjtenek, előre terveznek majd a gyerekeik oktatására. Szerintem jóval több előnye lenne, mint hátránya.

Tudom, hogy offtopic, de most ovlastam:

"Sajnos Orbán Viktor és Robert Fico meggondolatlan cselekedeteinek a következményei leginkább a szlovákiai magyarság hátán csattanhatnak. Elsősorban a feszült belpolitikai légkör miatt, holott őket senki sem kérdezte meg, mi a véleményük erről a politikai cirkuszról. Ennek ellenére gyanakvással, rosszindulattal szembesülhetnek, és bizonyos munkahekyeken (például a rendőrségen vagy más testületekben és állami hivatalokban) akár az állásaikat is elveszíthetik." - Michal Horsky, szlovák politológus, egyetemi tanár

Van hosszabb idézet is, és abban elsősorban Fico-t bírálja. De állítása összhangban van az enyémmel, és felvet egy érdekes kérdést is, amire nem is gondoltunk. Kinti rokonaim azt mondták, hogy az önérzetük miatt szeretnének kettős állampolgárságot. Nem mennének el szavazni, meg semmi, de az önérzetük miatt szeretnék. Eddig azonban senkiben fel sem merült, hogy lehet, hogy nem minden szlovákiai magyar gondolja így. Talán egy népszavazást ki lehetne írni, hogy tényleg szeretnének-e kettős állampolgárságot. És ha van rá igény, utána foglalkozni a témával. Sok magyar élhet kint, akiknek egyáltalán nem számít, vagy nem úgy, hogy megbélyegezzék miatta.