djhambi#286
"Hát persze, aki szegény családba született, annak abszolút semmi esélye se legyen diplomát szerezni, ugye?"
A tandíjból befolyó jövedelem egy részét viszont ösztöndíj formájába juttatnám vissza azoknak a hallgatóknak, akik ténylegesen tanulni jöttek a felsőoktatásba és nem lébecolni. Akkor nem a család szegénysége határozza meg a diplomásokat, hanem a szorgalom és a tanulás, a munka. Akár azt is meg lehetne csinálni, hogy első félévben még tandíjmentes a felsőokatás, amíg kialakul, hogy kinek lesz ösztöndíja. Emellett lehetne valahogy szigorítani a főiskolák, egyetemek elvárásait a diákokkal szemben, az kiszórná a munkakerülőket.
Valószínűleg némileg szétnyílna hosszútávon az olló a gazdagok és szegények között, de vannak módszerek, amivel kordában lehet tartani ezt. Az ösztöndíj és a szociális támogatás növelése - mely forrásait a tandíjból nyerhetjük - a társadalmi különbségek szétnyílását kordában tartaná. Viszont a teljesítményorientált jutalmazásnak számos előnyös tulajdonsága lenne (és akkor hozzávehetjük a felsőoktatási hallgatói követelmények növelését is). Pedagógiai szempontból csökkenne az a felfogás, hogy a siker fontosabb, minta módja. Akkor nem a diploma papírja, mint végeredmény, hanem mint mögöttes izzadság, a tudás megszerzése fogja motiválni az embereket. Egyfajta verseny alakul ki mára diákok között is. (Kanadában nincs puskázás egyetemen, ott a diákok egymást jelentik fel, mert tudják, hogy a másik csalása az ő esélyeit rontja. Ott nincsenek felügyelőtanárok. Ott minden tiszta.) Az a logikus, hogy az embert a teljesítménye alapján jutalmazzuk, nem? Aki tanul, ösztöndíjjal még pénzt is gyűjthet, aki nem tanul, a nagyobb elvárások következtében kiszóródik. És nem kapja meg azt a papírt, amiért nem dolgozik meg. A fősuli nem a kúrásról és piálásról szólna. Ez egy társadalmi felfogásbeli probléma.
Ez elméletben szépen hangzik. Nem tudom, hogy pontosan milyen problémák jelentkezhetnek a gyakorlatban. De örültem, hogy be akarták vezetni, és szidtam a világot, hogy leszavazzák. Ez is egy mozi, egy hatalmi játék. Az, hogy valójában mi a fontos, vagy mi a nemzet érdeke, az teljesen mellékes.