• djhambi
    "bár azért az a 3 perc / 100 Ft kicsit túlzásnak tűnik"

Ezt hasraütésre mondtam, de láttam a fickót, és ahogy végigmegy a villamoson, mert a kombinó teljes hosszában egybefüggő, elmegy sűrűségtől függően 30-80-100 ember mellett, akik közül csak van öt, aki megdobja egy huszassal, meg külföldiek mindig adakozók idegen országban. De ha elfogadjuk, hogy ez a része becslés, akkor is nagyságrendben maradhatunk, és százezres nagyságrendben koldul össze munka nélkül pénzt. Mellé felveszi a mozgássérülteknek járó segélyeket stb.

"Mint amikor volt a hírekben, hogy 2-3 diplomával kiment Írországba büfésnek, és messze jobban él mint itthon gürizne."

Ezért pártolom egyetemista létemre a tandíj - vagy valamilyen hasonó - bevezetését. Akkor lenne a tanulásnk is értéke, mert munka társulna hozzá. Akkor az ember azért nem fizetne diplomáért, mert úgyis kell egy diploma, mert miért ne? Nemrég hagytam el a középsulit, és ez jött minenhonnan, hogy legyen diplomád, mert a nélkül egy szar vagy. Ez rossz hozzáállás. Egy csőszerelő vagy egy ács azért még nem bunkó, mert nem bulizott elget egyetemen.

"Erről szól a film, meg pl. ez a cikk is."

Azért megtévesztő mind a cikk, mind a film részlete, mert egy-egy eseményt mutat be, "túl" érthető formában. Ez kicsit az áltudományokra jellemző. Az átlagolvasót célozzák meg, ezért leegyszerűsítenek dolgokat, és példákat ragadnak ki a saját igazuk alátámasztására. Aki egy kicsit is ad magára, az tudja, hogy a fizika bonyolultabb annál, hogy a kristály rezgése energiát ad neked, ami meggyógyít. Ugyanez érvényes a közgazdaságtudománya. Aki egy kicsit is ad magára, az nmzetközi közgazdászok elemzését fogja elolvasni, mert azok hivatalosnak nevezhetők, és az emberek a saját hírnevükkel felelnek a tartalomért. Tehát a presztizsük nem engedi, hogy kampózzanak. És ilyenkor be kell írni a google-ba, hogy privatizáció, Kornai, Tardos, és el kell olvasni egy 10-20-50 oldalas elemzést, hogy ne a kiradagott részleteket kapjuk meg. Mert a valóság bonyolultabb annál, hogy egy cikkben, vagy pár percben össze lehessen foglalni a lényeget. Csak a közgazdasági szemléleten átrágni magunkat, megtanulni kifejezéseket, többször elolvasni mondatokat, ha bonyolultak, ez persze munkásabb dolog, mintha filmet nézünk, vagy cikket olvasnk, de ez áll közelebb a valósághoz. Most egy 16 oldalas Tardos elemzést szeretnék veled megosztani, ami talán kicsit a másik oldaláról mutatja be, amit kevésbé ismersz, és sok értetlenkedésre és kérdésre indokolt válaszokat ad. http://epa.oszk.hu/00000/00017/00037/pdf/tardos.pdf

"Tehát te is elismered, de akik leakarják építeni, vagy átalakítani, az már szinte biztos, hogy magának akarja meghódítani a médiát?"

Nem mondtam, hogy a butítás tudatos lenne. Szerintem természetes, hogy az emberek inkább a kényelmeset választják, mint a hasznosat. A néző önmagát butítja el.

"És kivel akarják választás után most elhitetni?"

Ez azért aktuális, mert első alkalom, hogy Vona a parlamentbe tette a lábát. És mert közelegnek az önkormányzati választások. Ez folyamatos mozi.