• djhambi
    Hát pont ez a lényeg! Erre akartalak rávezetni. A nacionalizmus azét kétajtós baromság, mert húszezer év alatt annyi keveredés volt már, hogy lényegében véletlen, hogy te a határ melyik oldalára születsz. Aztán az alapján utálod a másikat, hogy milyen nemzetet tartasz a magadénak. Közben mindenki testvér. Nagyszüleim elmesélése alapján bennem csörgedezik felvidéki magyar, buléner, szlovák, sváb, csángó magyar, német vér, és ez kb. a huszadik században. Ez alapján akár Németországba, akár Ausztiába, akár Szlovákiába, akár Romániába is születhettem volna akár német, akár osztrák, akár szlovák, nemzetiséggel. Most úgy hozta a sors, hogy Magyarországra születtem magyar nemzetiséggel, ezért a nacionalista társadalmi elvárás irántam az, hogy most a tótokat kell utálnom. Lehet, hogy nagyanyai ágon valamelyik távoli rokonom épp szlovák szélsőjobbos. Van ma élő rokonom Ausztráliában, aki ausztrál nőt vett el. És akkor csak a huszaik századra visszamenőleg vizsgáltam a családfámat, nem ezer évet mentünk vissza vagy húszezer évet. A nacionalista felfogásnál értelmetlenebb, irracionálisabb dolog kevés van.

Javaslom, amennyire tehetitek, ti is nyomozzatok utána gyökereiteknek, hátha kiderül valami érdekesség. Pl. zsidó vagy cigány vér van az ereitekben, vagy szlovák, vagy román, és rögtön másképp fogjátok látni az egészet. Rájöttök, biológiailag semmiben sem különböztök a kultúra pedig véletlenszerűen lett kiosztva. Egyszer valamelyik 500 évvel ezelőtti vándor ősapátok egy horvát kocsmárosnét csinált fel, és nem egy szerb csűrös kislányt, ezért magyar autószerelő vagy, és nem ukrán jogász. Ki tudja?