Pares#200
Nem azt mondom, hogy Arafat nem volt hibás, mert az volt. Én csak azt mondom, hogy nem csak őt egyedül terheli a felelősség.
Ajánlani tudom C.E.Swisher "The Truth About Camp David" c. könyvét.
Az izraeliek gyakorlatilag egy olyan egyezményt akartak volna létrehozni, ami kizárja a lehetőségét a későbbi palesztin igényeknek, tehát végleges. Továbbá vallási okok is befolyásolták a folyamatokat, mivel többek közt Jeruzsálemre sem úgy tekintettek, mint mindkét fél által szentként tisztelt város. Az izraeliek se voltak hajlandóak elhagyni a megszállt térséget (legalábbis nem teljesen).
De megint a politikáról beszélünk. Az én eredeti álláspontom az volt, hogy hiába szállták meg a területet a zsidók, hiába győzedelmeskedtek, az még nem vonja kötelezően azt maga után, hogy a palesztin menekülteknek ennyire szörnyű helyzetek közt kelljen élniük. Ha a zsidók nem lennének annyira szélsőségesek és a gettókban élő palesztinokat jobb ellátásban részesítenék, kevesebb korlátozással és faji megkülönböztetés nélkül, akkor talán a békefolyamatok is mást irányt vehetnének, és talán a terrortámadások is ritkábbak lennének (amik legfőképp a hihetetlen mértékű elnyomásnak, elkeseredettségnek és elégedetlenségnek köszönhetik létüket).