• djhambi
    "A kapitalista világrend tehát megdől (sokak szerint néhány éven belül). A szabályaiba van kódolva a bedőlése."

Minden tapasztalatom szerint hülyeség.

Valójában a kapitalista piacversenyt maga az ember evolúciós versenye hajtja előre: belénk van kódolva genetikailag, hogy jobbak akarunk lenni másoknál - és ez viszi előbbre az embert is.

Ha mondjuk kommunizmust akarnánk létrehozni, ebben a kommunizmusban nem lenne ilyen jellgű versengés, az embert csak a munkája alapján ítélnék meg. Ez ellentmond az evolúciós belső késztetésnek, és előbb-utóbb úgy jelenik meg, hogy az ügyeskedők szintén másokon élősködnek, és lesz a párt, aminek környezetébe ezek az emberek ugyanúy megélek, és ugyanúgy a mercit veszi meg, és villája van, és a komunizmus abban a pillanatban megdől, amelyikben megszületik. Legfeljebb rámondják, hogy kommunizmus, de elveiben már ott megütközik. Vegyük pl. Kubát. A pártközeli emberek százmilliós villákban süttetik a seggüket a fehér homokban, amíg az átlagos kubai olyan megélhetési gondokkal küzd, a tejtermékek, húsfélék, sőt, fűszerek luxusszámba mennek. Egy átlagos kubai nem lát szivart a dohányföldön kívül.

Egyébként láttam rendkívül egészséges szimulációkat, ami ezen folyamatokat jellemzi. És igen,igazad van aban, hogy önmagára káros ez a folyamat, de azt is érdemes tudni mellé, hogy ez egy önszabályozó rendszer. Ha az egyensúy megbomlik, akkor a libikóka átmegy a másik oldalra, majd vissza, és egy egyensúlyi pont körül leng. Ezt is mutatja ez a szimuláció, az élősködők száma megnő, akkor annyira kizsigereli a termelőket, hogy kiszegényednek, és nem éri meg élősködni, akkor lecsökken a számuk, de akkor megnő a termelés, és utat ad az élősködőknek, és ez így mgy, amíg be nem áll egy egészséges termelő-élősködő arány. De mivel ez a rendszert egyéb külső tényezők is rugdossák, ez az arány nem fog beállni, csak ide-oda lengeni.

Sok hibája van a kaptaizmusnak, a legnagyobb szeintem az, hogy a közgazdászok egy részére szükség van, hiszen eljuttatják a fogyasztókhoz a termelők termékeit, azonban van sok, aki abból él, hogy játszik az emberek pénzével, és ez azért kártékony, mert haszna van, miközben társadalom számára haszontalan tevékenységet folytat, az haszna egyenesen a dolgozó emberektől származik, gyakorlatilag rajtunk élősködnek. Ez a lopás egy legális fajtája.

De Madách gondolatát idézném fel, minden rendszer lehet önmagában jó, de az emberi tényező, az ember aljassága rontja el az összeset. Én szóltam.