• Náza
    Erdekes tema!

Szerintem is jobb ha csendben maradunk, persze igazabol talan mindegy, hiszen szerintem kisebb az eselye, hogy azert bukkannak rank mert mi hirdetjuk magunkat, mint ok magunktol, de mindenkeppen jobb ha nem teszunk ra meg egy lapattal.

Eloljaroban: Nem fogok tudni elszakadni a foldon tapasztaltaktol, de amit irni fogok szerintem az elet egyetemes torvenye, mashogy nem tudom elkepzelni, hogyan lehetne letezni.

Persze azt nem tudhatjuk, hogy milyen fejlettsegi szinten levo, milyen mukodesu (Pl.: C, vagy nem C-alapu, vagy akarmilyen egyeb mas modon radikalisan vagy nem radikalisan kulonbozo)lenyhez er eloszor a bolygonkrol kibocsatott jel. Annak

viszont nagy az eselye, hogy az hogy a vilagegyetemben barmilyen modon kialakulhasson egy barmilyen szintu intelligencia, az egy hosszu folyamat, fejlodes (veg)eredmenye. Persze lehet az evoluciot mint elmeletet tagadni, de en ebbe most

nem mennek bele, mert en mindenben latom, szerintem most is folyamatosan tortenik iszonyat tempoban, tehat azt hogy van mondjuk tetelnek vennem, es akkor azt is, hogy egy barmilyen intelligencia valoszinuleg nem csak ugy hirtelen lesz a

semmibol, hanem ennek a hosszabb/rovidebb fejlodesnek a resze.

Namost, tehat ha valahogy kialakult egy masik bolygon egy alapveto elet, es az kifejlodott x ezer/ millio/ milliard ev alatt sokmindenne + egy olyan elolennye amelyik tudja fogni a jeleinket, akkor sajnos nagy a valoszinusege hogy bizony

atment ugyanolyan fejlodesen mint amin a mi bolygonk/fajaink/emberiseg is atment, ahhoz, hogy tudja mi a enni, ehezni, szeretni, utalni fogalma. Egyszeruen csak azert, mert a fejlodesuk soran akaratlanul is tortentek veluk olyan dolgok

amelyek felboritottak a bolygojukon az egyensulyt. Biztos ok is a fejlodesukkel a kihalas szelere taszitottak bizonyos fajokat, biztos o koztuk is vannak nezetelteresek, hiszen nem valoszinu, hogy ha volt olyan helyzet, hogy valami csak

egy eloleny eletben maradasahoz volt eleg, de ketten voltak, akkor az egyik azt mondta, hogy: jo legyen a tied, en majd ehenhalok, nem gaz. Egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy egy ilyen faj jusson el a csucsra, mert a termeszetes

szelekcio altal valoszinuleg a legfurmanyosabb, legtalpraesettebb faj lett az amely vegulis eljutott erre a szintre. Viszont az is biztos, hogy mint minden fajnal, biztos ott is vannak jelentos kulonbsegek a faj egyedei kozott, a

kulonbseg pedig az egyik mozgatorugoja a feszultsegnek es az evolucionak. En oszinten szolva kizartnak tartom, hogy az hogy egy faj eljusson meg a nalunknal is okosabb, ugyesebb szintre, az sikeruljon pusztitas nelkul. Az evolucio mar

csak ilyen, hogy mindig az agresszivebb gyoz, az a faj amelyiknek megalszik a tej a szajaban az sajnos nem valoszinu hogy a nyertes faj lesz.

Tehat lehet utalni magunkat, az emberiseget azert amit muvel, de ez egy evmilliardok ota belenk ivodott program, hogy elj, minden aron. Ahhoz, hogy eljunk el kell pusztitatanunk valamit vagy aktivan, vagy passzivan, de pusztitani kell

mindenkeppen. Ez teljesen normalis. Ha a delfinek okosabbak/megfelelobbek lennenek mint mi valami miatt, ok is ugyanezt tennek. Ok is esznek, es ha elszaporodnanak az intelligencia okozta folenytol, es aztan eheznenek lehet

felfalnak/kiiratanak egymast, vagy ha annyira okosak lennenek kitalalnanak valamit arra, hogy hogyan tenyesszenek tobb halat, hogy tobb delfin elhessen, es szegeny halak kerulnenek a leigazott szerepbe. Ott is lenne tarsadalmi hierarchia

es hasonlo ismeros finomsagok. Sajnos ez ilyen szerintem mindenhol a vilagegyetemben, a fejlodesnek, eletnek ara van, a rendszer mindig egyensulyban van, ha egy egyed/faj nyer, egy/minden masik veszit.

Persze az elkepzelheto, hogy a fejlodes soran aztan kialakul valahogy egy kozos tudat, es ez egyfajta megoldas arra, hogyan lehessen az egyenek problemajan felul kerekedni, de nem valoszinu, hogy ez megoldhato, hiszen az intelligens

egyen felti a szabadsagat. Ugye nalunk is: Beket szeretnenk es szeretetet, de az RFID cuccokat, klonozast, genetikailag tokeletesitett embert (pl Gattaca) mar annyira nem szeretjuk. Pedig egyszer majd eljon a valasztas pillanata. Mar

megy a kampany, ami persze az elozo gondolatmenetet vegigfuttatva nem biztos, hogy annyira rossz es az is lehet, hogy hosszutavon az egyetlen jarhato ut. A masik meg a mesterseges intelligencia, es hogy az altalunk megalkotott gepnek mi

lesz a szandeka velunk, persze valoszinu, hogy a megsemmisites lehetosege mellett ujra kilyukadunk a kozos altala iranyitott tudatra.

Persze mindig lesz egy csoport ami nem hodol be, de az mar tok mashova vezet, igy is elkanyarodtam a vegevel elegge.

A lenyeg, hogy az ami kialakult a Fold nevu bolygon szerintem teljesen torvenyszeru es valoszinu mashol is igy tortenik, hiszen az elet mozgatorugoja a fejlodes, a minel biztosabb eletben maradas. Ha eszrevenne minket egy masik faj

nagyon-nagy valoszinuseggel elejet venne a fenyegetesnek, meg ha ebbol rovidtavu haszna nem is szarmazik. Szoval en csendben maradnek, hatha megusszuk a kozos tudatig.

Bocs a hosszu poszt miatt.