• iambg
    És vajon mire gondolhat egy félig meddig laikus? Na hát erre:

Ha a szuperpozícióban levő tárgy, vagy macska vagy bármi 50%-os valószínűséggel van vagy az egyik vagy a másik állapotban (most mindegy hogy milyen állapotokról van szó), akkor 100%-os valószínűséggel elmondhatjuk, hogy a felsorolt állapotok valamelyikében van. Ami azt jelenti, hogy számunkra, a mi szemszögünkből tekintve ugyan szuperpozícióban van, de a valós igazság az az, hogy a pozíciók egyikét márpedig elfoglalja.

A szuperpozíció maga egy általunk kreált állapot, amely abból ered, hogy nem tudjuk, A vagy B a válasz. De ettől függetlenül még a valós állapot nem egy köztes, hanem vagy A vagy B.

A megfigyelés kibillenti az adott tárgyat a szuperpozícióból. Tehát ha megbizonyosodok róla, hogy A vagy B a valós állapot. SZÁMOMRA a tárgy szuperpozíciója ekkor megszűnik. Érthető. De tőlem függetlenül is létezett-e a szuperpozíció valaha? Aligha.

Mi van akkor, ha én magam, aki kibillenthetné a tárgyat a szuperpozícióból, nem is létezek? Akkor nincs is szuperpozíciója? A tárgy maga attól, hogy én nem létezek, még ugyanabban az állapotban van, azaz vagy A-ban, vagy B-ben. Mi van akkor, ha ketten végezzük el a megfigyelést, és nem osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat? Akkor egyikünk számára - aki nem vizsgálta meg a tárgyat - a tárgy szuperpozícióban van, másikunk számára pedig - aki megvizsgálta - A vagy B pozícióban? Ezek szerint lehet a tárgynak egyszerre normál és szuperpozíciója is?

Létezik-e szuperpozíciója egy olyan tárgynak, amelynek a létezéséről nem is tudok? Hiszen ugyanannyira nem tudom a valós állapotot akkor, ha a tárgy létezéséről tudok, mint ha nem tudom azt se, hogy létezik. (Ha két pozíció közül választhatok akkor feltételezem hogy mindegy)

Laikusként tehát csak arra a következtetésre juthatok, hogy a szuperpozíció egy általam kitalált pozíció, amely csak a gondolatmeneteimben létezhet, a valóságban biztos nem. Fizikai jelenségnek tehát nem, csak filozófiai jelenségnek írnám le...

Érdekes, hogy tudományos magyarázatot ad az ember annak, hogy valamit nem tud...