• kukacos
    #117
    Na ezt már nem állom meg szó nélkül... Nyomultok a gimis tudásotokkal, és abban a keretben persze igazatok van. De Juszufka nem erről beszélt.

    Azt próbálja nektek elmagyarázni, hogy az általános relativitáselmélet szerint a newtoni szemlélet helyett valójában azt kellene mondanunk, hogy a Föld körül keringő test valójában egyenletes vonalú, egyenletes mozgást végez. Még pontosabban a minimális hatásintegrálú pályát követi. Csak épp a görbült téridőben.

    Einstein apónak ugyanis az ütött szöget a fejébe, hogy ha az ISS-en lezárják az ablakokat, a büdös életben nem lennének képesek megmondani, hogy ők most egy minden gravitációs hatástól távoli, vagy egy Föld körül keringő űrhajóban ülnek. Nincs az a kísérlet, amit elvégezve különbséget tudnának tenni. Einstein zseniális fizikai érzéke abban rejlett, hogy azt mondta, hogy akkor a két helyzetnek fizikailag pontosan ugyanannak kell lennie.

    Hogyan lehetséges akkor, hogy mégis görbén közlekedik az űrhajó? Úgy, hogy a tömeg megváltoztatja a téridő szerkezetét. Erről szól az egész általános relativitás. Einstein posztulátumából apró különbségek következnek néhány jelenségre, amiket megvizsgálva ma úgy gondoljuk, hogy a kócos bácsinak igaza volt.

    No ennyit mára, tessék olvasgatni még fizikát.