• philcsy
    #53
    A katolikus vallás nagyon sokmindent hirdet. Annyira sok mindent hogy sokszor még az ellenkezőjét is. Az ószövetség vs újszövetség sok ellentétet tartalmaz. Annyira sokat hogy a teológiának bőven akadt/akad feladata megmagyarázni ezeket.

    Sok olyan dolgot tanít viszont amit a mai ember is megszívlelhetne. (Ezek közül én a mértéktartást emelném ki. Sok környezeti és egészségügyi problémától mentene meg minket.) Ezzel szemben a valóságban mindig teljesen mást csináltak. De ugye egy dolog a vallás és más dolog az hogy mit csinálnak a nevében az emberek.

    A katolikus vallás elég fura, olyan dolgokat tanít amiket ha betartasz akkor a jelenlegi világképünk szerint jó embernek számítasz. De nem csak jónak hanem vesztesnek is. És ezt nem is tagadja. Ha valaki a földön nyomorog akkor az örökéletben majd jólesz neki. Hú de jó: "örök élet boldogság" >> "emberöltőnyi kín". De ha nincs örökélet akkor ugye már változik a leányzó fekvése.

    Nem árt emlékezni hogy a katolikus vallás hol gyökerezik. Jézusig és az apostolokig gondolom megvan. Aztán jött egy kis tengődés, és a római birodalom egyik, egyébbként élete végéig pogány császára, elterjesztette a világban. Hogy miért, az jó kérdés. Szerintem egyszerűen rájött hogy tökéletes államvallás. Egy társadalomban ugye nem lehet mindenki egyenlő és jómódú. A katolikus vallással a tömeg nagy része megbarátkozott a szegénységgel, sőt sokan még boldogok is voltak, mert így biztosítva érezték az örök boldogságot. Enélkül a feudalizmus nem működött volna.

    A katolikus vallásban az egyszerű embert, szinte pofátlanul, de nagyon találóan, birkának tartják. És ez teljesen igaz is.