kukacos#110
Nem egy jól látható élőlényről beszélek, hanem arról, hogy az idegen intelligencia itt lehet körülöttünk, bennünk. Ha nagyon sci-fi párhuzamot akarnék találni, talán a Galaxis Útikalauz áll a legközelebb, ahol a Föld valójában egy szuperszámítógép.
Elvileg simán lehetséges, hogy bizonyos természetesnek gondolt folyamatok valójában egy szuperintelligencia által formált számítás részei. Az entrópia ugyanis bizonyos értelemben szubjektív mérce, mert a makroállapotok definíciója függ a szemlélőtől. Semmi akadálya, hogy egy gigantikus protuberancia anyagában kölcsönható részecskék "mellékesen" valamilyen óriási számítás részeredményét produkálják. Nekünk az egész csak elektromágneses zajnak látszik, de egy óriási számítási kapacitással rendelkező megfigyelő a kitörésben mintázatokat, egyenletek eredményét látja. Ha esetleg a jelenség kezdőállapotát tudatosan beállítja, ez az entitás a csillagok energiáját számításokra használhatja.
Ezt a perspektívát figyelembe véve kicsit abszurd végtagokkal rendelkező, űrhajózó, rádiózó lényeket keresgélni. Hamarosan mi magunk is elveszítjük a végtagjainkat. Én azt tippelem, hogy a Planet Finder-hez hasonló programok hamarosan önteni fogják az élettel rendelkező bolygókat, és ha valahogy odajutunk, akkor azt fogjuk találni, hogy valaha volt rajta fejlett intelligencia, de eltűnt. Felszívódott. A nyomok alapján nyilvánvalóan átmentek egy technológiai szingularitáson, de onnantól nem tudjuk, hova tűntek. De az is lehet, hogy olyan pusztaságokat hagynak maguk után, mint a Mars.
Ez nem csak filozófia. Elvileg egy ilyen intelligencia is észlelhető, bár roppant nehezen: entropikus anomáliákat, a zajból kiemelkedő, nem zajszerű mintázatokat kellene keresgélni a Világegyetem anyagában. De ha találunk is ilyet, inkább egy új természeti törvényt fogunk belelátni.
És tényleg mi van, ha már most *minden* megfigyelt természeti jelenség egy ilyen, számunkra rejtett értelemnek végez számítást? Ha az ismert mintázatok, a molekulák, az atomok már ezért álltak össze? A Világegyetem "buta", egyszerű törvényekkel szabályozható anyaga az anyagot korlátlanul ismerő és uraló lénynek vagy lényeknek csak játszótér...