• djhambi
    #295
    Miért várjuk el azt a Mercdestől, hogy Magyarországnak közvetlenül profitot adjon? Hisz adjaa munkát, fizeti a munkásokat, akik a fieztésükből haza adóznak. Így közvetetten jut el hozzánk a pénz. Viszont a befektetők elijsztsével ezek a cégek Romániába menek, és oda termelik a haznot. Azért móka a Mercedes nálunk, mert mindenki jól jár. Ők a németországinál olcsóbban szerelik össze, mi pedig a munkahelyet, adót, ergo a németek pénzét kapjuk. Ez lendíti előre a gazdaságot. Hibás az a gondolat (szvsz) hogy a külföldi tőke kirekesztésével a magyar gazdaság felívelne, mert ha mg is termel valamit a magyar, mivel nem a szakterülete, illetve nem erre specializálódott az ország, (pl. narancs) akkor nem tudja eladni külföldön, de mégitthon sem. Hogy a külföldit nem engedjük be, hogy a hazait védjük, hibás gondolat, mert a termékek drágábbak lesznek, holott már így is anyáznak a fizetésekhez képseti magas árakon. A hatása az lesz, hogy külföldre mennek (olcsó) narancsot (terméket) venni, és a magyar pénzt külföldön költik el, és oda termelik a hasznot, ergo ellentétes hatást vált ki, mint amit el szeretnénk érni.

    A megoldás az, amit lehet, hogy a bűvös 100 közagzdász (mint a 100 holdas pagony) nem ismer, az, amit minden elsőéves közgazdász megtanul. A befektetéseket segíteni kell! Nem tudjátok, hogy a Lidl hány magyar terméket segít eladni! Tojás, tej, tertermékeket tonnaszámra, húsok, pékárukat, tésztákat, gyümölcsleveket,... Ezeket persze nem csak itthon, viszi külföldre, fizet a magyar termelőknek, segíti eladni a megtermelt javakat. Hogy a csokit Ausztriából lehet megkapni, az azért van, mert az oszták csoki jobb, olcsóbb. De ők is megérdemlik a jussukat érte. Sokkal bonyolultabb folyamatok játszódnak le, mint amit ezek bevallanak nektek.

    Abban igazad van, hogy a rendszerváltás után elhamarkodottan kezdtünk privatizálni, ezátal sok támadási lehetőséget biztosítva magunknak. De tilos általánosítani, hogy mivel a multiknak a kelleténél olcsóbban csorgattuk ki a hazai vállalatokat, hogy tönkretehessék, minden multi neoliberális dogmákkal fertőző zsidó homokos szörnyeteg, aki minden tisztességes magyar ősellensge! Na ez olyan Epikuroszos nesze semmi jól kiforgattam a szavaidat volt.