djhambi#312
Nem vagyok nagy Wikipediaolvasó, de adja magát, különzöző emberek különbozőnek látják a világot, különböző tapasztalatoka neveltek beléjük, persze, hogy ugyanazt a dolgot másképp látják. Pl. a magyar történelmi cikkeket mind jobbikosok írják. Ilyenkor az a helyes szituáció, hogy az ember feladja az önfejűségét, és megpróbál kompromisszumot kötni. Most ha Epikurosz elkezdi bizogatni, hogy márpedig ő jól látja a cikket, és őt cenzúrázzák, akkor arra azt mondom, hogy elfogult, és külső szemlélőnek kéne dönteni ezügyben (bíró).
Érett emberek képesek kompromisszumokat kötni. Ebből áll az együttélés. Aki görcsösen ragaszkodik a saját egójához, az szembekerül a többiekkel. Persze ha tovább kapaszkodik bele, egyre több emberrel hadakozik. Vagy leszáll a trónusról és bölcsebbé válk pár évvel. Azért alakul ki a fórumon ennyi vita, és ezért van, hogy annyi félművelt ember (pl. én) okádja egymásra a maga igazát, és egyik fél sem enged a 48-ból.
Epikurosz, szerintem te ott rontottad el, hogy szeretsz szerepelni, és okosnak tűnni, ami nem baj, mert a világ egyik legszebb foglalkozása, a tanárság jeleit mutatja. De a tanításnak módja is van, legyen érthető, logikusan felépített, igényes, tárgyilags, ellenőrizhető érvelésű, szélsőségektől mentes. Ezek hiányában sokan bohócnak tekintenek rád, aki nagyjából azért szeret szerepelni, amiért Fekete Pákó is. a cél, amiért küzdesz, nemes, de az egód és a tapasztalatod átadási módja elrontja, szerintem sokszor a mondanivaló is megkédőjelezhető, de az, hogy ha hibázol, szélmalomharcot kezdesz vívni szellemekkel, illetve az, hogy hétköznapi, információmentes "chat" hozzászólásokat közölsz gyakran, hogy legyen valami, hogy megszólaltál, ez elsikkaszta a megbecsülhetőségedet. Néha a kevesebb szó több.
Juszufka, mind emberek vagyunk, közhely, de hibázunk. Valahogy megszülettünk, valamilyenné neveltek, én például természetemnél fogva jól tudok konfliktusokat kezelni. Sokszor a helyes lépés a visszlépés, és ennek sokszor az a reakciója, hogy visszalépnek. Egy sör az ellenségeddel segít a megrtésben, és a megértés, a másik elfoadása segít rendezni a vitákat. Ilyenkor az ember rájön, hogy nem különbözik annyira, és tiszteletben tarthatja a másik véleményét, még ha nem is ért vele egyet. Néha a kevesebb hang több.