• duke
    #174
    "Akkor igencsak sok naperőművet kell építeni. Többszörösét mint amennyi kielégíteni a föld energiaszükségletét. Pl ha a téli évszakban a csendes óceán fölött van a nap, akkor gyakorlatilag Ausztráliában, pár relatíve kisebb szigeten és Japánban süt a nap, esetleg a Ázsia és Amerika szélén üzemelne pár csökkentett teljesítménnyel. Na most ha mondjuk Ausztrália és Japán be van borulva, akkor hacsak nincs az óceán közepén egy erőműváros akkor a föld nagy részén elmenne az áram."


    Persze akarmennyire kornyezetbarat,attol ez meg egy gigantikus projekt lenne,de hat nem akarmirol van szo,hanem a fold teljes energia ellatasarol.Nagyon durva becslessel,kb 4 darab 150x150 km feluletu naperomu lenne eleg az egesz fold ellatasara.Es lehet,hogy egyiket masikat vizen kene elhelyezni.
    Ez nyilvan sokba kerulne,de szerintem nem kerulne tobbe a jelenleg uzemelo atom,ho,viz eromuvek,a tengeri es szarazfoldi olajfurotornyok,szenbanyak aranal,koltsegenel.Szerintem egy ilyen globalis rendszer epitese ossz egeszeben kevesebbe kerulne,mint a vilag minden pontjan ezerszamra szetszorva elhelyezett kisebb eromuvek ossz koltsege.