djhambi#148
Na, már kezdünk egy állásponton lenni. De megsúgok pár titkot.
"Tudom hogy nem hiszed el, de mindenki újra felfedezi a tüzet gyermekkorában. Van aki a gyufát fedezi fel újra, van aki a kovakő-tapló párost, van aki a... Ezt az újrafelfedezést nevezik tanulásnak."
Nem ez a tanulás. A tanulás az, mikor megmutaják nekd ezeket a dogokat, hogy ne kelljen újrafelfedezned, mert az (újra)felfedezésre a társadalomnak az az 1%-a képes, aki tudós/mérnök beállítottságú.
"azt állítottam, hogy azok nem törvények, hanem kinyilatkoztatások, melyeket teljes mértékben meg nem erősítettek, ámde nem is cáfoltak"
A fizika létjogosultságát pont az igaolja, hogy a fizika alaptörvényeiből levezetett készülék működik, az épület áll, gép mozog. Nem a tételt bizonyítjuk, hanem a használata közben nem találunk cáfolatot. Ha lenne olyan helyezet, mikor nem igaz, akkor (gyártástechnológiát félreréve, csak elméleti módon) lenne olyan épület, ami a helyes konstruciójú, de összedől, lenne olyan gép, ami a fizika törvények alapján működne, de mégse működik, és lenne olyan készülék, ami nem az elvárt módon viselkedik. Amit pedig nem lehet mérni, az nincs. (Lentebb kifejtettem.) Ez igazolja a fizika létjogosultságát. Itt nem csak az egyszerű fizikai kísérletekről van szó. Annyi helyen használjuk a hétköznapjainkban a fizikát, hogy felfedeztük volna ha nem úgy van.
"Energiamegmaradás vs. ingyenenergia, teremtés vs. evolúció, satöbbi"
Az energiamegmaradás és az evolúció között halvány különbség van. Mindkettő kísérletekből levezetett általánosítás, de az energiamegmaradás jóval több környezetben igazolódott be. Az evolúció pedig rengeteg hiányos elemet tartalmaz. Nem "mérhetünk" olyan élőlényt, aminek nem találjuk meg a csontvázát. Ez gátolja a tapasztalati tény fogalo ráruházását.
Az ingyenergia és a teremtés két olyan dolog, ami jól hangzik, és az emeriség azon része, aki inkább hiszik, mint gondolkodjon, a hívőjévé válik, mert egyszer valaki elmondta, egyszer valaki leírta. Annyi szemét van a könyvespolcon és a interneten! Gutenberg előtt, ha kódexet írtak akkor azt pergamenre, két falap közé szorították. Ez drága volt, mert minden laphot meg kellett ölni egy kecskét. Ott csak az került megörökítésre, amit tényleg fontosnak tartottak. Ma bárki bármit leírhat, és interneten terjeszthet, vagy könyvesboltok polcaira teheti, mert ellenőrizetlen, és amúgyis szólásszabadság van. Mondjuk az emberek szándékos megtévesztése haszonszerzés céljából büntetendő cselekedet, és ezét az Egelyt is beperelték egyszer. Olvasgattam sok sok oldal jogi dokumentumot ezügyben, de nem fejeztem be, mert éjszakába nyúlóan olvastam, nem jutottam a végére, nem tudom, mi lett végül.
Tudod, nehéz ezt átadni, mert látszik, hogy nehéz megérteni. Matematikailag nincsenek bizonyítva, de a fizika a világ megismerésének módja (módja!) miatt úgy építkezik, hogy ami fizika, az van, az biztos. Aztán ezt lehet bővíteni. A mai környezetben nem lehet bővíteni az energiamegmaradást, és ha találsz egy környezetet, ahol nem is lenne igaz, az a környezet miénkre is hatna, és az mérések során megmutatkozott volna. Vagy a olyan kis energia szivárogna, amit nem lehet mérni, akkor az nincs, nem létezik, mert nem mérhető. A fizika nem hit kérdése. A fizika van, létezik, csillagászati mértékű eszköz és kísérlet igaolja létjogosultságát, és ha egyetlen bitzos támaszpontot szeretnél a kusza, kételyekkel és sámánokkal átszőtt kegyetlen világban, akkor az a fizika, tágabb körben megbízhatsz a természettudományokban. Mert sok embernek az az érdeke, hogy mindenfélében higyjél, mert ez éri meg nekik, pl. homeopátia, vagy csak nem foglalkoznak az emberek a valóság megismerésével, inkább egy hitbe menekülnek, mert kényelmesebb, és erre kell rájönni! Sok embernek érdekében áll a természettudományok hittel való összemosása, egyrészt, mert az az ő világukat erősíti, másrészt kihasználják haszonszerzés céljából, de ezeknek a törekvéseknek ellen kell állni! Nem működhet a készülék hittel! Nem lehet gyógyítani a fejfájást sámánkodásos fejlékeléssel! A hétköznapok a természettudományok márványköve nélkül (a sivatagi porban) egy végképp elveszett, kaotikus, élhetetlen világ lenne. Van a természettudomány, van az a dolog, amiket az ember hisz, és a kettőnek nincs közös metszete!
(Nem félreérteni, nem azzal jönni, hogy a mai elméleti fizika természettudomány, de a CERN-es kísérletek még nem igazolták a sejtéseket, mert leharapom a kacsóitokat! :D)
Köszönöm.