Epikurosz#74
Elmesélem a saját tapasztalatom, persze csak ha érdekel.
Pár éve a fejembe vettem, hogy nekem tejcukornyavalyám van, és kivettem étrendemből a tejecskét. Főleg dobozos tejet vásároltam akkor, pasztőrözöttet. Tényleg puffadtam tőle, és hasmenésem volt, tehát logikusan jött a következtetés.
Nemrég a MAGOSZ (guglizz!) a sarki fűszeresnél felszerelt egy tejautomatát. Friss tejet árulnak benne, literét 180 pengőért.
Vettem belőle, azzal a meggondolással, hogy csinálok belőle joghurtot vagy kefírt, pár a bolti ilyeneket sem nagyon viselte el a belem.
Hazavittem, felforraltam. Az tuti, hogy jó zsíros, nagyon kellemes illata van, és gondoltam megiszom egy csészével, ha belehalok is.
Jé, nem haltam bele, sőt nem puffadtam! Mi a manó!?
Persze, a többiből joghurtot stb. erjesztettem, de azóta is a literből egy csészével - kb. 25 dl - bedobok a bendőbe, és jól tűröm.
Következtetés:
1. a marketekben árult dobozos meg ilyen-olyan tej nem tej.
2. Lehet, hogy tej, de vannak benne ... valami vegyszerek.
3. Lehet, hogy nincsenek benne vegyszerek, de tele van bacikkal, amelyek hasmenést okoznak. Ki tudja, milyenek a feldolgozás körülményei, mennyit hányódik a tej a raktárakban, úton stb.
4. Vegyél eredeti magyar termelői tejet, és anyagilag is jobban jársz.
5. Feltétlenül forrald fel!
6. Ha mégsem tűröd jól, erjeszd meg házilag. Csak egyszer kell venned egy-egy doboz kefírt és joghurtot, a jobb fajtából, utána már otthon erjesztheted a fincsi tejterméket, mert mindig félre teszel belőle kb. 10 dwkát, azzal kevered össze a felforralt, teljesen lehűlt friss tejet.