• halgatyó
    Lehetséges, hogy nem helyes a "hatásfok" szó használata, ha a szót szűkebb értelemben használjuk (visszakapott energia/befektetett energia = dimenzió nélküli szám)

Itt már átnyúlunk a nyelvészet (mint jelképrendszer-tudomány) témakörébe. Tágabb értelemben lehet beszélni hatásfokról, az általános "nyereség"/"ráfordítás" (NEM pénzügyi értelemben, hanem általánosan) arányt valahogyan meghatározva. (Bár ezt lehetne "hatékonyság"-nak is nevezni, csak én nem szeretem ezt a szót, mert a mai hétköznapokban nagyon lejáratták.)

Ezen el lehetne filozofálni, ám a probléma akkor is megmarad: adott egy űrhajó rendelkezésére álló energia-készlet (pl. az atomreaktorából kinyerhető energia)
    és ezt kell a lehető leghatékonyabban felhasználni, vagyis az űrhajó lehető legnagyobb impulzus-változását létrehozni. (az űrhajó teljes útja során az összes impulzusváltozások abszolút értékének az összege a legnagyobb legyen, vagyis gyorsítás-fékezés-pályamódosítás)
    Ilyesmire gondoltam a "hatásfok" alatt, bár ez valóban NEM azonos a fizikában és a műszaki tudományokban használt hatásfokkal.