• teddybear
    #91
    A Tsz-rendszer szétverése közvetlenül a rendszerváltás után történt. Még csak vágyálom volt az EU-csatlakozás. A fő oka a földárveréseken végrehajtandó nyerészkedési lehetőségek biztosítása volt. Ha emlékszel rá, a Sasad Tsz teljes tagsága megszavazta a mezőgazdasági Rt.-vé történő átalakulást, amit a kisgazdák vezetésével egy igen mocskos kampány után a bíróság érvénytelenített. Ha az átalakulás rendben megtörténik, akkor az M0-körüli földspekulációkat nem lehetett volna elkövetni. Mert a föld természetesen a Sasad MgRt. kezelésébe került volna. Nem épült volna fel a budaörsi bevásárló és ipari-park övezet, meg a többi Budapest környéki sem. Azonkívül a hagyományos piacaink szándékos, vagy politikai ostobaságból történő leépítése szintén komoly bevételkiesést okozott. Hogy a feldolgozó-ipar privatizációjáról már ne is beszéljek.

    A mezőgazdaság teljesítménye jelenleg a felét sem éri el a '80-as évek átlagának. Torgyán körbeugatta az országot, amikor 5 millió tonna búza termett, majd a horpadásig verte a mellét, hogy "hatástalanította a búzabombát!"

    Pedig régebben a 8 millió tonna búza gyenge termésnek számított.

    Ami a gépállományt, és a korszerűséget illeti, azzal '90 körül nem volt baj, de amikor a gépállomány széthurcolták, a gazdáknak már nem jutott tőke a folyamatos modernizálásra. Ha mégis megtették, akkor csak banki hitelre tehették. Az meg nem éppen a leggazdaságosabb ötlet.

    A tanulmány, amit említesz, hát én nem tudom megítélni, hogy mennyire tükrözi a valós adatokat. De azért megemlít pár dolgot:

    "Ehhez képest, sajnos, mi – az írekkel ellentétben - nem készítettük fel az agrárgazdaság szereplőit az európai integrációra. Nálunk – kellő mértékű
    szubvenciók hiányában – nem gyorsult föl az agrárfejlődés a csatlakozást közvetlenül megelőző években. A termelők informáltsága esetleges. Egy nemrégen készült empirikus felmérésből kiderül, hogy a termelők – mérettől függetlenül – egyöntetűen úgy látják: az EU-csatlakozásra való felkészítésük gyakorlatilag elmaradt, az információk későn jutottak el a hozzájuk, az állami támogatás messze nem fedezte a korszerűsítés költségeit. [Forrás: Somai 2003a]"

    Ahogy olvastam, a tanulmány szerzője nem vette figyelembe azt a visszafejlődést sem, amit a rendszerváltástól az EU-csatlakozásig tartó időszak alatt elszenvedett a mezőgazdaságunk.