• kukacos
    #24
    A Húsvét-szigetek története épp hogy rendkívül érdekes a jövő szempontjából.

    A szigeten ugyanis azért nincsen fa, mert az őslakók kb. 1000 év alatt kiirtották az összeset, részben a hatalmas szobrok felállítása miatt. Viszont így nem tudtak halászni, eszközöket készíteni, az egyébként kitűnő talaj erodálódni kezdett, éhínség és belháborúk törtek ki, kannibalizmus, satöbbi. Amikor az európaiak odaértek, a sziget fénykorában 10-15 ezerre becsült lakossága már kb. 3000 volt. Az európai látogatások jól dokumentálják, hogyan omlott össze a társadalmuk végleg. Feltalálták pl. az írást, amit aztán elfelejtettek. A szobrokat ledöntötték, új vallást alapítottak, aztán a perui rabszolgakereskedők elhurcolták a fél szigetet, a maradékot az európaiak által közvetített járványok ölték meg.

    A Húsvét-szigetek története rendkívül szomorú és a jövőre nézve is elég negatív következtetésekkel jár. Ha egy nap alatt bejárható szigeten néhány ezer ember képtelen volt megegyezni a nyilvánvalóan követendő útban a fenntartható jövője érdekében, hogyan lesz képes a Földön az emberiség egésze?

    A helyzet nem olyan reménytelen, van pozitív példa is. A Tikopia szigetén lakó kb. 1200 ember képes volt megegyezni a fenntartható jövőben. Ehhez viszont durva születésszabályozási módszerek kellettek.

    Bővebben Diamond: Collapse c. könyvében.