Epikurosz#83
"a gond azzal van, hogy úgy állítja be az egészet, mintha mindenkit 0/24ben figyelne a microsoft, az fbi, a cia, az MI5, az NNI, az NBH, és az orbán meg a bajnaigordonka"
Igen, úgy állítja be, és teljes mértékben igaza van: a megfigyelés mindenre kiterjed és folyamatos. Jelen időt használtam. Persze, nem kell megijedni, mert nem fáj. :-)
Meséljek?
Népmesét mondok, mert amúgy is este van, és a gyerekek mindjárt mennek szundizni. Meg a felnőttek is.
Hát az úgy volt, hogy egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, volt egyszer egy nagyhatalom. No, ez a nagyhatalom fúrt, faragott, dolgozott reggeltől estig, éjt nappallá tett, amíg össze nem eszkábált egy megfigyelő rendszert, amelynek az Echelon nevet adták. Ennek a műhold alapú rendszernek a lényege, hogy minden, a Föld nevű bolygón lefolytatott mobiltelefonbeszélgetést rögzít. Az AEÁ a rendszerbe bevette az összes angolszász államot: Nagy-Britanniát, Ausztráliát, Új-Zélandot, tán Kanadát is. Teltek, múltak az évek, a hálózat szépen működött, mint a motolla, de hogy-hogy nem valamelyik izgága európai rájött a turpisságra. Tán az is lehet, hogy francia volt a lelkem, mert azok ilyen izgágák. Lett is ebből nagy botrány, eljutott az ügy még a paranoiás Eurpópa Parlamentbe is, ahol dúltak-fúltak az euroatyák, de végül lecsillapodtak a kedélyek, aztán a felejtés jótékony fátyola borult az ügyre. Meg hát, ugyi, történt egy és más az Óperencián innen is és túl is, megjelent a nemzetközi terrorizmus, és a biztonsági szempontok lenyomták a személyiségi jogok védelmét. Mert a muszáj, az nagy úr, kérem szépen.
No, ez volt tíz éve, és idén éprilis elsején az Európa Parlament is megszavazta a törvényt, mely szerint minden, ismétlem minden internetes adatforgalmat archiválni kell. Legyen az e-mail, vagy böngészés, torrent, ftp, videózás, csevegés, szkájpolás stb.
Ma itt tartunk. Oszt, hogy azzal a bazi nagy adatmennyiséggel mit kezdenek, arról nem szól a fáma. A feldogozását lehetővé tevő szoftveres technológia biztos rendelkezésre áll, mert évtizedek óta bütykölik a fejlesztők az adatbáziskezelést, az adatbankokat, adatraktárakat, adatbányászatot...újonnan már a felhőket is....:-)
Ha adat van, akkor az fel is lesz dolgozva. Hogy hogyan, az szintén titok, de a lehallgatást lehetővé tevő protokollt vagy modullt, vagy akármit a skypenak is bele kellett építenie a cuccba. És gondolom a Mikroszoft sem kivétel.
Persze, hogy ne fájjon a dolog, mindezt egy újabb, jobb, szebb, csillogóbb, pazarabb, akár olcsóbb (!) verzióba bele lehet és kell csomagolni.
Mi ezzel a gond? Nekem semmi, mert én - mint alább leírtam - nem utasítom el élből és csípőből a cenzúrát. Volt ennél keményebb cenzúra is, totalitárius rendszerekben. A demokráciákban hátha jobb tud lenni. Mindenesetre, ha a terrorizmus másként nem fékezhető meg - márpedig nem fékezhető meg - akkor ezt el kell fogadni. Még1x mondom: valamit valamiért. Biztonságért le kell mondani néhány személyes titokról, de ezek nem kerülnek nyilvánosságra, hanem csak a bűnüldöző szervek érhetik el őket.
Köztörvényes bűnök ellen tehát el lehet fogadni a cenzúrát, de amikor politikai célok érdekében használják, amikor a rosszul értelmezett politikai korrektséget is ezzel akarják ránk erőltetni, amikor tehát nem a bűn elleni harc, hanem az elnyomás eszközévé válik, akkor majd változtatni kell rajta. Én, szintén szólva, jó paranoiáshoz híven, nem hiszem, hogy a gyarló emberek a mindennapi, unalmas rutinmunkát jól el tudják látni. Sokkal egyszerűbb bizonyos feladatokat automatizálni, és az adatokhoz való hozzáférést csak testületileg engedélyezni a nyomozati szerveknek. Ki lehet dolgozni olyan több szintes, a szintek között alá, fölé és vízszintes hozzárendelési jogosultságokat, amely ki tud zárni mindenféle visszaélést.
Persze, először definiálni kellene a terrorizmus mellett több más fogalmat is, majd az eljárásoakt stb., mert helyes elmélet nélkül nem lehet semmilyen jó rendszert kiépíteni.