Epikurosz#76
Pedig vannak olyan cuccok, amelyek a felhasználó akarata ellenére feltelepülnek.
Vantuloknak igaza van abban, hogy a Norton Antivirus pld. kivakarhatatlanul beeszi magád a gépedbe. Egyébként, gondolom én, talán a Google Toolbar része, hogy a letöltéseidet vírusok szempontjából ellenőrizze. Legyünk jóhiszeműek.
A másik: Most néztem meg a telepített progik listáját a gépemen, és meglepi: nálam is fent van az Ask.com eszköztár. Pedig, nem emlékszem rá, hogy jóváhagytam volna a telepítését. Na, bumm!
Azt ma már a hülye is tudja, hogy 9/11 után az AEÁ rengeteg biztonsági intézkedést hozott, a szoftverek terén is. Számomra egyértelmű, hogy minden windowsos gépen van egy hátsó kapu, amelyen - adott esetben - a CIA vagy más rokonszervezet bele tud kukkantani a gépedbe.
Lehet, hogy Vantulok paranoiás, de akkor a kínai kormány is az, mert a Microsofttól megkövetelte, hogy ha jelen akar lenni a kínai piacon, kormányzati szektorban, akkor ki kell terítenie a kártyáit, meg kell mutatnia a forráskódot.
A megállapodás megszületett, tudtommal titkos, mindenesetre az MS-t végül beeengedték Kínába. Kína, mint tudjuk nem állt meg itt, újabban az állami kontrollt már hardverszinten akarják megvalósítani.
Tehát, jó ha tisztában vagyunk ezekkel a tényekkel. Olyanok ezek, mint az intézmények után a köztereken is egyre inkább szaporodó megfigyelőkamerák.
Én ezt elfogadom, sőt pld. a BKV esetében nagyon kívánatosnak tartanám, de szabályozott keretek között úgy, hogy a megfigyelők is legyenek kontroll alatt. Meg fogjuk szokni. Régen a plébános azt mondta az embrekenek, hogy ne vétkezzenek, vagy ha megesett, akkor gyónják meg, mert Isten szeme úgyis mindent lát, és a keze mindenkit elér. Az emberek így állandó megfigyelés alatt érezték magukat.
Ha az istenteleneknél ezek a lelki pressziók nem működnek, akkor fizikai eszközöket kell alkalmazni. Vagy-vagy.