Őőő, bocs, beleugatok (bár én is csak műkedvelő vagyok, meg csak wiki-huszárkodok). A dolog leegyszerűsödik, ha így nézed:
elektromágneses sugárzás == fotonok.
Hogy ez most röntgen-gamma vagy infra-rádió, az csak az adott foton energiaszintjéből adódik. (foton energiaszintje->frekvenciája) Mármost Planck bácsi arra jött rá, hogy adott elektron gerjeszésének növelésével nem a kibocsájtott fotonok száma fog növekedni, hanem csak az egyes fotonok energiája.
A Napfelszín 5-6000K körüli energiaszintjén pedig a kibocsájtott energia 99%-a az infravöröstől az ultraibolyáig terjedő tartományba esik, és a legnagyobb része ennek is a látható fény. (be is baszna, ha röntgensugárzás jönne belőle)
Szóval a lényeg: A Napból a Földre érkező energia legnagyobb része látható fény formájában jön. A napszél (töltött részecskék -többnyire protonok elektronok és héliummagok) által szállított energia arra elég, hogy zavarja a távközlési eszközöket, meg létrehozza a sarki fényt. remélem nem mondtam túl nagy hülyeségeket, ha mégis, majd jön egy fizikus és kijavít