• zolee145
    Végülis megszületett, de egy kicsit parasztosan. Az adatbázis elérési útjánál még van baj a beállításokkal, szóval a megfelelő helyre kell telepíteni, különben összeokádja magát. :)

Telepítés: le kell tölteni az EE_install0223 csomagot. Ki kell csomagolni a C:\ meghajtóra. Konkrétan ide, különben nem fog működni. Ha kicsomagoltuk akkor meg kell nyitni a mappát, és futtatni a setup.exe-t.

Rendszer követelmények: .NET 4.0, windows, kb 7 MB szabad hely. Még egy nagy kérdés van, hogy vajon kell-e neki telepített MS Access, mert amiken próbáltam az asztalin és a laptopon is volt.

Először szeretném leszögezni, hogy egyrészt kezdő vagyok, másrészt meg a program is amolyan alfa utáni első béta. Sok funkció nem működik, pl a készülő projektünket nem tudjuk elmenteni, és megnyitni sem tudunk ilyen formán semmit, de még kész engine.ini-t sem tud beolvasni. Ezek későbbi dolgok. Ráadásul megígérni sem tudom. Jó hír viszont, hogy az alapvető adatok tudatában kb 10 perc nulláról csinálni egy motort, szóval annyira nem életbevágó a projekt mentése. Persze jó lenne, majd ráállok a témára.

Van néhány dolog ami le van programozva, de az rF2-ben még nem működik (talán nem is fog), így ezek nem választhatóak. Ilyen pl az intercooler aminek a szívócső hőmérsékleténél van szerepe. Most minden eseben úgy számol a program mintha lenne ic.
    Vannak alap adatok, de ezeket át kell nézni, mert a Seat adatai. Vagy jók a mi autónkhoz vagy nem. Pl motor hűtés, melegedés, stb.

Elindítjuk a programot, szokásos, dupla klikk a dugattyúra. :)

Basic Data fülön vagyunk.

Felső sorba azt írunk amit akarunk, lényegtelen.

Fuel: választhatunk, hogy benzines vagy dízel motort csinálunk. Dízelnél alapból melé rakja a turbót is.

Onboard starter alapból kipipálva.

rpmSteps: választhatunk, hogy milyen lépésekben djuk majd meg a nyomaték görbét.
    Torque: nyomaték, mellette, hogy milyen fordulaton éri azt el. Turbónál mégegy fordulatot is be lehet állítani, általában egy tartományt adnak meg turbós motoroknál.
    Idle rpm min max. Ez elvileg az autómata kuplunghoz kell, de ezt ha beállítjuk akkor a fordulat ezen értékek közt fog beállni. Alapból az engine.ini-ben nem ehhez van kötve, tulajdonképpen mindegy ide mit írunk, de én a programban ehhez kötöttem a tényleges alapjáratot.
    Ezután megadjuk a motor hengerűrtartalmát, hengerek számát, szelepek számát, és mm-ben a furatot és a löketet.

A motor helyét a referencia síktól való távolsággal lehet megadni. Szerintem a képeken látszik, hogy mihez kell viszonyítanunk, mikor kell pozitív vagy negatív értéket megadni.

Ha van turbónk akkor jobb oldalon megjelenik egy kis táblázat, nyomjunk rá egyet a gombra.

Basic Setup fül:

Bal felső sarok, fuel density: ezt ki kell tölteni, mellette írja, hogy milyen értékek közt kell lenni annak amit beírunk.
    Fuel consumption, klikk mellette a gombra, kiszámolja a fogyasztást.

Még a rev. limit range amit mindenképpen be kell állítanunk, a többi opcionális.
    Ha nem jó az ami alapból benne van akkor mást írunk be.

Tizedes törtnél vesszőt kell használni, majd a végén az ini-be már pontot fog írni.

Fuel/Air Mixture fül:

Itt nincs sok dolgunk

Alul a Mixture Effects: van egy kis szöveg dobozunk nyilakkal, meg egy csúszka, meg egy OK gomb. Nyilakkal kiválasztjuk melyik lépéshez tartozó számot akarjuk módosítani, a csúszkával pedig azt, hogy hány százalékban, majd OK, és a kiválasztott számot átírja. Ha jól értelmezem az ISi szándékát ez az alap benzin/levegő keveréket módosítja a gázpedál állás függvényében. Az 1.00 alatti értékeknél ez pluszba szokott változni az 1.00-tól jobbra pedig mínuszba. Klikk a Generate chart gombra, és kirajzolja mit csináltunk.

Ezután irány jobbra fel, van egy nagy fekete négyzetünk.Itt a folytószelep állást tudjuk megadni a gázpedál állás függvényében, a teljes fordulatszám tartományban. 16 különböző állás van, a 0 teljesen zárt, max teljesen nyitott. Ami közte van azt tudjuk szabályozni a két kis szövegdobozban lévő számokkal.
    Bal oldali: legnagyobb fordulatnál lévő minimum folytószelep állás, jobb oldali pedig a maximum. Ha ezt beállítgattuk akkor klikk a generate throttle position chart gombra, és kirajzolja mit csináltunk. Ha nem tetszik akkor állítunk, majd megint klikk. Ahogy nézegettem a 4 - 1,5 jónak tűnik, valami olyasmi az alap ISI autóknál is.

Turbo fül:

itt akkor tudunk valamit csinálni, ha az első oldalon raktunk turbót az autónkba.

Ha igen akkor aktívvá válik a Type felirat alatti legördülő, ahol ki tudunk választani egy turbó típust. Csak Garrett van. Többi gyártónál ilyen szintű adatokat nem találtam. majd bővíteni kell ezt az adatbázist, mert ahogy írtam korábban a Seathoz rakott GTX3067R szétpörögte magát vagy 4 kör után. :D
    Szóval ha választottunk egyet akkor aktívvá válik a Generate Chart gomb. Klikk rá, és kirajzolja a grafikont.

MaxHP MaxTorque: ezeket az adatokat számoltuk az első fülön, ezek a munka pontok. Ezek minél közelebb vannak a térkép közepéhez annál nagyobb az esélyünk, hogy megfelelő turbót választottunk a kocsihoz.
    Surge Line: ez a bal oldali vonal. Azt írja az ISI az engine.ini-ben, hogy jelenleg ezt nem veszi figyelembe a program. Nem baj, ha ez változik akkor már ott van. Amúgy annyi, hogy az ettől a vonaltól balra eső munkapontoknál ingadozni fog a turbó fordulatszáma.
    Choke Line: ha ettől jobbra esik a munkapont akkor túlpöröghet a turbó. Itt vészesen leesik a nyomás, és a szállított levegő mennyisége sem növekszik, csak a turbó fordulata. Szerintem most így jár szegény Seat. :) Viszont az egyel nagyobb turbó meg már sok, ezért kell bővíteni az adatbázist.

Torque Curve fül:

Először Generte Datagrid gomb. Ekkor kiírja az alap adatokat.
    Generate Effective data: tényleges adatok.
    Ezután mehetünk a Generate Engine chart gombra és rajzol.

ideális esetben a nyomaték görbe egy vízszintes egyenes lenne, mivel adott egy dugattyú középnyomás, azt minden fordulton tudná. A valóság nem ilyen egyszerű, különböző fordulatokon más-más hatékonysággal tudjuk "megtölteni" a hengereket, ez ad valamilyen nyomaték görbét. Mivel itt csak általánosan tudok számolni szükség van korrekcióra. Ezt a TorqueCorrection oszlopban tudjuk megtenni. Átírunk egy számot, megint rányomhatunk a Generate Effective data gombra, aztán megint a chart gombra, és akkor az új adatokkal újra rajzolja a görbét.
    Nyilván ennek a turbónál van jelentősége, szívónál ugyanazt másolja át. Maga az egész program amúgy is a turbó miatt készült. :)

Ha elégedettek vagyunk a várható "görbéinkkel" akkor mehetünk tovább:

*.INI Preview fül:

Na itt tényleg nem sok dolgunk van. klikk a generate preview gombra, és kilistázza a nagy fehér placcra a kész motor fájlt. Ha jó akkor save to text file gomb, kiválasztjuk hova akarjuk menteni, majd beírjuk a fájl nevét. Fontos, hogy a név mögé nekünk kell odaírni, hogy .ini, és akkor fogja ini-ként menteni.

Szóval sajátnév_engine.ini és mentés.

Ezután kipróbálhatjuk a játékban, és utána itt a fórumon el lehet engem küldeni melegebb éghajlatra. :)

Viszont a lényeg: mivel tényleg nagyon béta, így kellenének visszajelzések. Mit hogyan, milyen hibák vannak, stb. A legjobb az lenne, h az ISI is megnézné, hogy hol számolok hülyeséget, de ebben nem nagyon hiszek. :D
    Elvileg azt számolja a program amit a valódi autóknál kellene. Persze butítva, veszteségek meg hasonlók nem nagyon vannak. Persze néhány számolásnál vannak ilyenek, hogy két lehetőség közül a kedvezőtlenebbet vesszük figyelembe, de fogalmam sincs mit számol az ISI, szóval ez sötétben tapogatózás. Azért valamilyen közelítést ad, hogy mégis mit várhatunk majd a játékban a motorunktól.

Ennyi elég a regényből.

Motor készítő programocska (nagyon béta)