Milyen használtautók vannak a piacon a legjobb ár/minőség aránnyal most?
-
Fiat Uno volt nekem is az első autóm, 1.0 i.e. benzinmotoros.
Szerintem jó választás, könnyen vezethető, agilis kisautó, könnyen tudsz vele parkolni, és még az ezres motorral is aránylag jól megy.
Alapból az 1.0 5 és 7 liter között eszik, az enyémnek baja volt, benyalta a 13-at, de valószínűleg a motorvezérlő elektronikával lehetett valami.
Egyébként tartós motorok, az 1.0-tól az 1.1 kicsit erősebb, de szinte nem eszik többet, de amúgy is elég széles a motorpaletta. Rozsdára kell odafigyelni, mert az szinte minden létező helyen előfordul (de amúgy a legtöbb hasonló korú autónál is). Sárvédőknél és küszöböknél, ajtók alján, de ami a legkellemetlenebb, az az első tornyoknál, hiszen ott található az alvázszám is. De az alján is, meg bárhol máshol is felütheti a fejét a rohadás, ezért alaposan körbe kell nézegetni, és ha előjön, mihamarabb megcsináltatni, a rommá porladt autókat ugyanis már sokan inkább el se vállalják.
Ha egy jól átnézett, megkímélt, kipróbált példányt vadászol le, akkor sok örömöd lesz benne szerintem - én legalábbis a hibái ellenére is imádtam.
Még amit elmondanék róla: amikor már nem görcsösen vezetsz, nem karótnyelt pozícióban ülsz, akkor 180 centi felett bizony szűkös lehet a vezetőülés (3 ajtósban - de sztem az 5ajtós sem különbözik itt, nemtom). Alkatrész gombokért van szinte hozzá.
Az 1.0-1.1 motorokat inkább városi használatra ajánlanám nyugodt szívvel, szerpentinen, városon kívül, főleg 5 emberrel már elég kevés tud lenni.
Ha a költségvetésbe belefér, akkor azért a Suzuki Swift sok szempontból jobb választás. Nagyobb belőle a választék is.