A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • hollófernyiges
    1. Jó lenne ha írnál valamit erről a 2. Bizáncról, a google semmi értelmeset sem dob ki rá.
    Szűz Mária kérdésében azért továbbra is szkeptikus vagyok. Nem állítom hogy különösebben értenék az egyháztörténethez, de azért jártam már néhány katolikus templomban és tudom hogy a magyarokhoz hasonlóan a lengyelek, franciák, olaszok is különleges tisztelik Máriát, pápailag elfogadva is (btw, a katolikus egyház azért gondosan ügyelt rá hogy bármennyire is támogatják a Mária-kultuszt, a Krisztus-kultuszt nem árnyékolhatja be. Magyarországon sem).
    2. Tudok gyorsan olvasni :) Pláne az olyan átlátszó rizsát amivel Pap Gábor próbálja magyarázni a görög-latin kettősséget ilyen New-Ages dumával :)
    Szt. Fülöp esetében konkrétan az általában kicsit pontosabb angol wiki az amelyik Szíriát emlegeti, szkíták nélkül.
    A Pantokrátor Jézus jelzője. Épp Pap Gábor írta, hogy az Atyát nem volt szokás ábrázolni a reneszánszig.
    Mea culpa, valóban nem vagyok profi zománcozó, de azért ha ezer éve ilyen jó állapotban megmaradtak fizikai ütések -keresztfélrebillenés-, elásás, stb dacára, annyira sérülékeny és porló azért nem lehet. Mindenesetre hihetőbbnek tűnik minthogy valaki eleve úgy tervezze hogy Krisztus (vagy akár az Atya) hasából (vagy az nem is hasa?? újabb titok:) nőjön ki a csúcskereszt.
    4. ez tényleg irreveláns, csak te írtad hogy a császár nem lehet nem főhelyen. Lehet, Jézus után.
    5. Hát ha a magyarok a türkök, logikus hogy országuk Türkia, mondom én a laikus, bár épp nincs kéznél a bizánci oklevél és krónika-összes :)
    Ez a Geobitzász-ügy azért még mindig rejtély. Nyilván vmi magyar király vagy fejedelem kellett hogy legyen, de még hasonló hangzásúról sem tudni (ha meg Habsburg hamisításról beszélünk, ha már annyira tájékozott volt hogy tudta hogy bizánciul Türkia, nyilván egy hihetőbb nevet ír rá)