• kukacos
    Szórakoztató műsorunk végén megtudhattuk, hogy az ufókok futófényeket szerelnek a járműveik aljára ("egyél marsburgert", gondolom), az elektromágnesesség gravitációs hatása nyílt titok, csak fizikusoknak sem tanítják, mert minek, antigravitációt a kutya se használna semmire. Sőt, az effektus, bár létezik, nem érdekes olyan műszerekben sem (pl AFM), ahol pikonewtonos hatásokra is kompenzálni kell. A higany továbbra is BEC 4K alatt, ez olyan rohadt jól hangzik, hogy ehhez ragaszkodni kell, bár szerintem ki lehetne még egészíteni azzal, hogy sokat pipázik, valamint utálja a svájcisapkát és a koktélokat, így sokkal teljesebb a kép.

A te leirasodat kovetve az egyik kabelnek felfele a masiknak pedig lefele kellene taszitani egymast, de leginkabb tavolodniuk kell egymastol (ami lenyegeben szinten megfigyelheto). De a talajtol mi "taszitja" el oket, vagy a levegoben mi "vonzza" oket?

Lényegében erre válaszolok, mert ez azért kivágta a biztosítékot. Mielőtt úgy általában fizikával kezd foglalkozni az ember, érdemes a négy alapműveletet, a számokat és vektoriális szorzás műveletét elsajátítani, az utolsó neked biztosan nem sikerült, az előtte levőkben pedig már kezdek kételkedni. Egy áram által járt vezető a drótra merőleges mágneses mezőt indukál, a töltések pedig a drót irányába mozognak. Az erő ezek vektoriális szorzatával arányos:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Right_hand_rule_cross_product.svg

A rajzon a az áram iránya (v), b a mágneses tér iránya (B), a Lorentz-erő pedig felfelé mutat (F~vxB). Az áram irányától függően így van olyan konfiguráció, amikor mindkét vezeték felfelé igyekszik elmozdulni. Próbáld lerajzolni, ha máshogy nem megy. Bezony, kedves gyerekek, ez a fránya mágnesesség egy ilyen furcsa állat, nem arra mozdulnak a dolgok, mint amerre a mágneses erővonalak mutatnak. Ha pl. mágneses térbe elektront lövünk be, körözni kezd. Ez egyébként tényleg másodikos gimis fizika, ott szokás kiszámolni, hogy mekkora sugarú körön mozog.

Hogy mekkora orcáról tanúskodik ilyen alapozás mellett kvantummechanikáról értekezni, mindenki ítélje meg maga. Én befejezem, eddig jókat röhögtem, de már unom a bohócot, jöjjön valami más.