kukacos#12
Csak én röhögtem jót az "űrrálopás" szón?
A megoldás nyilván az automatizálás magas foka lenne, javarészt Földről távvezérelt robotberendezésekkel. Elvileg ledobsz pár robotot, és ők csinálnak kohót, esztergagépet, esetleg új robotok testét és öntenek lapátot a bulldózerekhez (azt azért nem várhatjuk, hogy egy CPU gyárat is felhúznak, azt küldhetjük postán) ... De ez is csak akkor működhet, ha tudunk helyi anyagból dolgozni. Van egy kőzet a Holdon, az ilmenit (http://en.wikipedia.org/wiki/Ilmenite), ami felmerült már mint holdi oxigénforrás és titán/acélgyártás alapanyaga, de nem tudom, mennyire lehetséges kitermelni.
A nehézségek elképesztőek: a Földön, sokkal barátibb körülmények között is több évszázadig kísérleteztünk a fémmegmunkálási technológiákkal. Itt egy egészen új eljárási sort kellene kidolgozni sosem próbált körülményekre, minimális anyagfelhasználás mellett. Egy földi bánya-kohórendszernél is havonta vannak problémák, amit külső erőforrások bevonása nélkül nem lehet megoldani, a Holdon ilyen meg nem lesz. Leskálázott méretekben meg nem lehet nagyot csinálni. Lehetett bármilyen ügyes a falusi kovács háromszáz éve, nem tud előállítani ötezer kilométer acélhuzalt 0.005%-os tűréshatárral.
A következő pár száz évben elég esélytelen. Szerintem.