• Komolytalan
    #56
    Aktív stabilizátor pl a giroszkóp is, vagy bármi izé aminek jelentős tömege van és el bír mozdulni adott magasságon adott irányban. Az ámítógépek meg kiszámolják merre kell mozogni, oszt jónapot. Jelenleg fél km magas toronyházakat csinálnak, amik frankón kibírnak földrengést, tájfunt, mindent. Azokat is ilyen módon stabilizálják. Azoknak a tömege jóval nagyobb (acél+beton vs lufi+hélium), szóval ez a 15 km nagyjából sima ügynek tűnik 150 méterenkénti stabilizátorokkal.

    Az űrhajó iszonyat mennyiségű energiát haszál fel arra, hogy lóf.sznyi mennyiségű anyagot (kb teljes tömeg 1%-a) juttasson az űrbe. A gond az, hogy az anyagok jelenlegi energiasűrűsége túl kicsi, ezért az űrhajó az össz energia nagyon-nagy részét arra pazarolja, hogy magát a hajtóanyagot magával vigye. Ez olyan, mintha egy autóba 40000 liter benzint kéne ahhoz tankolni, hogy eljussunk Miskolcról Budapestre 5 személlyel. Ez nevetséges hatékonyság. Hogy értsd: a fatüzelésű űrhajó nem bírna felszállni, mert túl nehéz a fa, és a súlyához képest kevés energiát termel. Jelenleg olyan hajtóanyagokat csinálunk, amivel éppen fel bír szállni, de ez csak egy hajszálon múlik, 1-2%-on. Amúgy az űrben már simán jó volna a fatüzelésű űrhajó is, mert gravitáció úgysincs, bármi kis energiát ki tud préselni magából, el tud indulni, és tud folyamatosan gyorsulni. Szóval a rakétahajtómű egy vicc, amíg nem találnak ki valamit, amiből vödörnyi elég ahhoz, hogy 100 tonnát 200 km-re felvigyen.

    Mivel kb ekkor lenne ugyanott a hatékonysága, mint az űrliftnek lehetne, ha megtalálnák a megfelelő anyagokat, és tudnák stabilizálni. Szóval a tudósok előtt jelenleg 2 út áll:
    1. Csinálnak szuper hajtóanyagot, ami milliószor hatékonyabb azoknál, amivel jelenleg az űrhajót hajtjuk. Ja, meg mondjuk mellékhatásként ne kúrja szét a fél földet indításkor, tehát pl antianyag, atom, fúziós nem kéne. Úgy néz ki ez esélytelen.
    2. Csinálnak egy űrliftet, és utána felhúzzák az árút minimális, földön előállított energiával. Jelenleg ez is esélytelen, de míg az 1. pontban egy olyan területről beszélünk, amibe már csilliárd dollárokat toltak bele, és nem fejlődik tovább, 20 év alatt nem javul 1%-ot a hatékonysága, addig a 2. terület jóformán szűz.
    Szerintem az űrlift közelebb áll a megvalósításhoz, mint az az űrhajó, amivel már lehet értelmesebb dolgokat csinálni, mint amit most tudnak (1-2 műhold pályára állítása, és annyi).