• KillerBee
    #93
    Giga OFF:

    "És miért gondolod, hogy gazdaság korlátozó hatása van. Mert nincs. Ez is egy téves elmélet. A pénz értéke növekszik akkor amikor a növekszik a kereslet iránta."

    Pontosan ezért van gazdaságkorlátozó hatása. A pénztulajdonost ui. egy deflációs időszakban (ahogy írod: nő a pénz értéke) semmi nem kényszeríti arra, hogy a pénzét árutermelésre használja fel, hiszen a pénze értéke a fiókban tartva nő (defláció), befektetve viszont állandó marad, mert az egyre több áruért is csak állandó mennyiségű pénzt kaphat.

    "A jelenlegi semmipénznek csak csere értéke van [...], tehát értéke nem valós nem gazdasági hanem politikai hátérből származik."

    Inkább úgy fogalmaznék, hogy politikai vagy önös anyagi érdekből manipulálható, korlátlanul csinált számlapénz vagy simán bankóprés útján.

    "a (kereskedelmi) csere, árú, szolgáltatás, munkamegosztás stb. NEM függ a pénz mennyiségétől (mert annak is piaci értéke nővekszik vagy csökken ha a kinálat kereslet ezt követeli meg) ha a pénz értékét a piac határozza meg és ezt csak akkor határozhatja meg a piac ha a pénz fizikailag definiálható."

    Ez lenne az ideális eset, de a legelején írtam, miért nem az.

    "Ha felfedezünk egy gépet amely 10 ember helyett végzi el a munkát akkor nem csináltunk 10 munkanélkülit, hanem felszabadítottunk 10 embert, hogy valami mást csinálhasannak, növeltök a hatékonyságot és a hatékonyság növelés csak pozitív lehet."

    Mindez igaz lenne egy többé-kevésbé kizsákmányolás-mentes társadalomban, ahol emellett nem a bankvilág irányítja a gazdaságot és a politikát.

    Dany007: Valóban. :)