• Epikurosz
    #31
    Egyébként, kedves szlovákiai magyar, a másik kérdésed teljesen jogos volt, mármint, hogy ha tágul a világegyetem, mi tölti be a tágulás helyét?

    Erre a válasz az, hogy a világegyetem tágulása nem azt jelenti, hogy az anyag szétszóródik egy statikus, newtoni térben, hanem az anyag ritkulása (a világegyetem fajsúlyának a csökkenése) magának a térnek a tágulásával valósul meg, vagyis maga a tér tágul.
    Ez újabb kérdéseket vet fel. A tér tágulása azt jelenti, hogy a tér a semmiből keletkezik. Ez azért furcsa, mert a tér nem teljesen üres valami, ha jól emlékszem a tudós magyarázatra, az abszolút vákuumban is - tehát amelyben még háttérsugárzás és semmilyen elektromágneses hullám vagy külső gravitációs hatás sincs - a tér olyan anyag-antianyag párokból áll, amelyek spontán módon alakulnak át egymásba, a végtelenségig. (A vákuumenergiás megszállottak ezt jelenséget szeretnék megcsapolni energiakinyerési céllal.)

    Engem ebben az egészben csak az zavar, hogy, amennyiben elfogadjuk, hogy a világegyetem tágulásával tér születik, akkor elfogadjuk ezeknek az anyag-antianyag pároknak is a létét, amelyek ilymódon a semmiből keletkeznek. Eddig értetettem meg én is.