• BlackRose
    #110
    Akkor most hasra vágom ezt az elméletet. A valuta "értéke" először is nem egyértelmű. Mit számítunk valuta értéknek, és hol, mi az ami szerint megmondjátok, hogy mekkora pl. a dollár értéke? A vásárlóereje drasztikusan különbözik az USA-ban, Kínában, Svájcban stb. a másik valutákhoz való aránya az adott piacon (ma már általában világpiacon) való kinálat és kereslet határozza meg, ha sokan keresik a dollárt és euróval fizetnek érte akkor a dollár árfolyama az eruróhoz képest növekszik de a yenhez képest egyáltalán nem biztos, hogy növekedni fog. Ugyanakkor mondjátok el nekem, 10 évvel ezelőtt az amcsi dollár 1.3 eurót ért a valuta piacon, ma pedig fordítva az euró és 1.3 amcsi dollárt, ez kb. 70% dollárgyengülést vagy euró erősődést jelent. Most komolyan azt akarjátok mondani, hogy az EU gazdasága ennyire lekörözte az USA gazdaságát (mert a statisztika éppen fordítva mutatja) és, hogy a dollár mennyiségének növekedése ennyire lekörözte az euró mennyiségének növekedését (mert a statisztika azt mondja, hogy hasonló százalékban növekedett a forgalomban levő dollár mennyisége és euró mennyisége is.) Akkor most mi van ezzel a "forgalomban levő mennyiség és ország gazdaság" elmélettel?

    Na de, hogy ne csak döntsek, annyit mondanák még el, hogy ma a dollár és eur és hasonló "tartalék" valuták vásárlóereje (általában mert mondtam, hogy ez is relatív) attól függ, hogy a két fő kereslet és kinálat mekkora, az egyik a folyó fizetésekre szánt kereslet a másik a tartalék iránti kereslet, az első nem annyira instabil mint a második, a tartalék iránti kereslet az sokkal nagyobb mértékben függ olyan dolgoktól mint az adott állam fizetési képesége (tudja e tartani a pénze vásárló erejét), mert ha nem hisznek már ebben akkor nem, hogy nem kell nekik az adott valuta, hanem megakarnak szabadulni majd tőlle. És előbb vagy utobb ez fog történni a dolláral is és az euróval is. Különben ha már említettem a "tartalék" valutákat akkor nem gondoljátok, hogy már az elején előnyben van az a kormány aki ilyen valutát gyárt mint az aki nem? Dollárt lehet milliárdokat gyártani és eladni (indirekt árúért, szolgáltatásokért) valakinek, forintot viszont nem lehet, mert nem kell senkinek. A dollárt és eurót sok helyen alkalmazhatod, a forintot csak Magyarországon, az előző esetben külkereskedelmi cserét bonyolíthatsz le a másik esetben csak belkereskedelmit, és ha akarod követni a külkereskedelemben az USA-t vagy az eurózónát akkor csak úgy teheted meg ha 1.) akkora exportod van, hogy a beáramló dollár, euró elegendő az import finanszírozására vagy ami sokkal valószínűbb 2.) kölcsön veszel az USA-tól dollárt vagy az ezrózóna országaitól eurót. Röviden az a sok milliárd dollár és euró kölcsön NEM Magyarországon lett elköltve (mert Magyarországon az emberek forintért kereskednek), hanem behozatalra, és kamatok törlesztésére, Magyarországon nagyobb részben csak a middle man-hez hozta a forintok többségét a termelő emberektől és kisebb részben a behozatalból származó tőke (gépek és eszközök) által növekedett egy picit a produktivitás, de az igazi nyertes az volt aki kölcsön adta a pénzt (mert kap kamatot a semmiből teremtett dollárokért) utánna pedig az akitől behoztuk az árút, szolgáltatást.

    És még azt kell csak megemlíteni, hogy amikor hitelt vagy pénzt gyártunk fedezék nélkül akkor az igazi haszon ott van, hogy az aki elsőnek kapja a kezében az még 100% vásárlóerővel tudja elkülteni, ahogyan ez az új mennyiségű pénz vagy hitel kezd forogni a gazdaságban, vásárlóereje csökken és néhány körrel később már nem csak az új pénz vásárlóereje csökken hanem a teljes forgalomban levő pénzé. Tehát valaki semmiért kap valmit, valaki pedig valamiért kap semmit. Az aki megtakarított 100 dollárt az veszített mert pl. 1 év múlva ez a 100 dollár annyit vesz neki mint ma 95 dollár, az aki pedig hitelt adott vagy elsőként kapta el az új pénzt (állam mert ő csinálta, bankok stb.) viszont nyertek mert ha vissza is adják majd a 100 új dollárt addigra az már csak 95 dollárnak megfelelő árút tud majd venni, tehét valki semmiért kapott 5 dollárt valaki pedig 5 dollárért kapott semmit.

    Itt rejlik az amit Newton mondott, a redisztibució és a törvényes rablás az amit a fizikai méretek nélküli pénz lehetővé tesz.