• teddybear
    #36
    Ami Franciaországot illeti egészen más a helyzete. Amíg Angliában Hódító Vilmos volt az utolsó, aki kívülről sikeresen partra szállt, addig Franciaországon jó pár háború söpört végig. És minden háború visszavetette a fejlődést.
    Ami pedig a gyarmati kereskedelmet illeti, annak szerepe szerintem nagyobb volt mint amit a te általad idézett tanulmány sugall. A gyarmati áruk(cukor, rum, fűszerek,csokoládé,kávé,tea stb.) mindenkor vonzó luxuscikkeknek számítottak. És ott van a krumpli, amely komoly népességrobbanást okozott Írországban is. És egy ország gazdaságának komoly segítség, ha van +5% GDP-bevétel, ami mindig van, függetlenül a környék állapotától. Pl. Napóleon megpróbálta Angliát a szárazföldi blokáddal tönkretenni Angliát, sikertelenül.

    Hitlernek nem nagyon volt esélye Anglia elfoglalására, nem voltak meg a partraszálláshoz a megfelelő eszközei, de esélye sem volt rá, hogy megteremtse a kellő feltételeket.

    Ami a Civ-sorozatot illeti, jó játék. De csak annyira alkalmas valós társadalmi folyamatok modellezésére, amennyire a sakk egy csatáéra.

    Vitatkozni meg nem fogok, mert én így látom a dolgokat, ezen nincs mit vitatkozni.