• teddybear
    #11
    Az is. Meg úgy általában mindenben jobbak voltak az angol hajók, kivéve a méretet. Nem is csoda. Az angol parancsnokok többsége gyakorlott kalóz (nem tengeri rabló!) volt, Drake, Sir John Hawkyns, Matthew Baker kivétel nélkül részt vett az "Arany Háromszög" -beli kereskedésben és kalózkodásban. Bár az angol flotta főparancsnoka Lord Howard of Effingham volt, aki szintén főnemes, de ez egy feudális társadalomban alapvető, azért ő is egy tapasztalt tengerész volt.

    Évtizedekben mérhető tengeri parancsnoklási tapasztalataik új típusú parancsnoki lánc használatát, az ún. a Kapitány az Isten után az Első! módszert fejlesztette ki. A spanyoloknál még a Parancsnok-Navigátor kettős irányított, esetenként zavarosan.

    A Győzhetetlen Armada haditervét II. Fülöp személyesen dolgozta ki, de ő nem volt tengerész, és a körülményeket sem ismerte igazán. Medina Sidonia herceg, a spanyol admirális szintén nem volt tengerész, de mentségére szóljon igyekezett legalább összeszedni a hozzáértőbbeket, de túl későn.

    A spanyol tengeri taktika kizárólag a megcsáklyázáson alapult, az angol ennél rugalmasabb volt. Csáklyáztak ők is, Drake ezért még a kijelölt posztját is elhagyta, ami főbenjáró bűn volt akkor is, de megúszta. A győzteseknek sok mindent elnéznek... Mivel az angol hajók többsége sokkal könnyebben manőverezett, el tudták foglalni a szél felőli pozíciót, ami a vitorlás hadihajók esetében taktikai előnyt jelent.
    A pocsék időjárás, az Armada eltúlzott mérete, a sokkal jobb angol hajósok tudása, és az angol hajóparancsnokok merészsége volt a győzelem kulcsa.