• NEXUS6
    #84
    Én is általában válaszolgatnék:

    Emberiséget mint közösséget akkor értelmezhetnénk, ha lenne rajta kívül valami más közösség is. Akivel szemben aztán definiálnánk magunkat. Igen vannak közösségek közötti konfliktusok, de aki úgy hiszi, hogy ezek megszűnnek valamikor a közeli/távoli jövőben, és akár lemond a saját identitásának egy részéről emiatt, az igencsak idealista, és legtöbbször arra ítéltetett, hogy mint "zsoldos" harcolgasson más csoportok érdekeiért, annélkül, hogy esetleg ezt észrevenné.

    Van olyan szervezet, ami arról szól, hogy az egyes népek közötti vitás kérdéseket lehetőleg békésen megoldja, szal a népek kicsit erősebb képvíselete nem feltétlenül permanens háborúskodást jelent. Úgy hívják ezt a szervezetet, hogy ENSZ. És működne is, ha pont a legnagyobb szabadságot, egyenlőséget hirdető országok nem szarnának rá. Amúgy az utóbbi 1-2 száz éveben pont Amerika volt, az a nagyhatalom, ami a legtöbb háborút indította. És pl. Obama nem a két szép szemünkért mondja azt, amit mond, helyesebben nem a miénkért, hanem az amerikaiak két szép szeméért, mert újra erősnek és a Világ vezető államának akarja látni. Bizonyos mértékben sovinisztább, mint Bush. És ő is megharcolja, majd a maga kis háborúit, mint Bush. Ez nagyjából 100%.

    Jelenleg az folyik, mint ahogy mindíg is folyt, lásd terror-elleni háború, hogy kihirdetnek egy úgymond népek feletti veszélyt, ami ellen háborúzni kell, amit meg kell oldani. Majd a közösség rákényszerít rajtuk kívül álló népeket arra hogy alávesse magát akaratuknak. Lásd Iraki tömegpusztító fegyverek hazugságával összehozott koalíció, ami gyak azt szolgálta, hogy Amerika viszonylag nagy nemzetközi támogatottsággal az tehessen amit akar.
    Ez változni fog a közeljövőben?
    Nem hiszem!

    Ugyan ez igaz a környezet szenyezésre, vagy minden globális veszélyre, pl a jelenlegi pénzügyi válságra. Amerika lakói, de inkább azok vezetői, más országok állampolgárainál sokkal jobban érintettek ezen problémák előidézésében. De nyugodt lehetsz, hogy amikor azt mondják, hogy a Világ stabilitása érdekében te fogyassz kevesebbet, akkor ez nagyobb mértékben fog ránk vonatkozni, mint az amcsikra.
    A mintázat láthatóan egyszerű, hirdess ki egy nemzetközi veszélyt, majd aki nem áll be a sorba azt verjétek meg, a suliban, a dedóban is így működik a dolog.

    Másrészt az ember változtathat identitást, én nem mondom, hogy nem. Ehhez mindenkinek joga van. De az identitás változtatásával referencia közösséget is választasz magadnak, és akkor azon közösség szabályai kapcsolatai vonatkoznak rád, ennyi.

    Amúgy valóban nincs akkora nagy különbség az Európán belüli fehér közösségek, országok kultúrája között, mint a fehérek és a betelepülő más kultúrájú emberek közt. És épp ezért én is hiszek az európaiságban, amit sajnos feláldoznak azon vezetőink, akik nem hisznek ebben. És nekiállnak más érdekeket szolgálni. De azzal, hogy lexarják európát, és inkább Amerika, Oroszország, stb seggét nyalják, azzal lexarják Magyarország, szűkebben pedig saját választóik érdekeit is. Ugyanezt az Amcsik, vagy az Oroszok nem tennék meg.

    Az európaiságnak van egy közös gyökere, ami egy a jelenleg igen csak megosztott gazdasági, politikai rendszerben, ideológiai támaszt jelenhetne, mert tartalmazza az erőnek és emellett a humanizmusnak és az elfogadásnak azt a keverékét, amit a jelenlegi eszmeiségből, oly sokan hiányolnak.
    Ez az eszmeiség pont olyan erős, ha nem erősebb, mint az "Amerikai-álom" eszmeisége, viszont sokkal régebbi, és sajnos évszázadokon belül kisebb érdekek kiszolgálásához soxor fel is használták. Csakhogy most létezik egységes Európa, ideje lenne tükör elé állnunk, és szembenéznünk azzal, akik valójában vagyunk.