• johnsmitheger
    #90
    toto66 : "Nagyszerű, már kapisgálod! Ezért marhaság az a tétel, hogy a fény minden vonatkoztatási rendszerben azonos sebességel halad!"

    Ma azt a feladatot kaptam, hogy állítsak fel hipotézist az ellenkezőjére, ezért picit magam ellen írok. Próbálom a mai betevő teóriát röviden leírni:

    A fény képes lehet tetszőleges sebességgel mozgó fényforrásból tisztán fénysebességgel terjedni, függetlenül a fényforrás sebességétől. Ha a fény a forrásból nem kilövésre kerül, hanem megteremtésre, akkor megoldható. 'A' test elfelé mozog 'B'-től és világít B felé. Még ha A fénysebességgel is távolodik B-től, akkor is a fény ezek alapján aktuális A-B távolságot tisztán fénysebességgel teszi meg, és nincs közben relatív sebesség különbség (itt soha nem érhetné el B-t). Így sem a fényforrás, sem a megfigyelő sebessége nem számít.

    A kérdés "csak", hogy a csillagokban pl. a fény atomi szinten "kilövődik" (nincs rá jobb hasonlatom), vagy a fényforrás megteremti azt adott pontban, ahonnan a fény fénysebességgel indul el a születési irányába függetlenül a teremtő forrás sebességétől? Olyan mintha gyalog vagy futva tennél le a földre (oda teremted) egy távirányítású autót, ami adott sebességgel elindul. Az hogy gyalog vagy futva teremtetted oda a kisautót, az nem változtat annak a sebességén. Hangsúlyozom, hogy nem ledobod a cuccot, hanem teremted.

    Ha a fény színe a távolodás/közeledés függvényében változik, de a sebessége nem, akkor a megteremtett fény/foton frekvenciájára van csak hatással a mozgás a sebességére értelemszerűen nem.