• ge3lan
    #55
    "Mi van ha dinamikus egyensúly van?"
    A sztatikus világegyetemre gondolsz?

    1. Ilyen lehet ha végtelen sok anyag egyenletesen oszlik el. Ilynekor egyforma vonzóerő hat mindenre minden irányban. Régen (Newton) ilyennek képzelték el, de az egészet elrontotta az Olbers paradoxon.

    2. Másik egyensúly, ha nincs végtelen sok anyag, de van vmi taszító erő (mint a kozmológiai konstans). De ebben az esetben az egész rendszer gravitációsan instabil, ez csak egy matematikailag lehetséges megoldás, mint egy hegyére állított ceruza.

    A csillagok energiája véges idő alatt elfogy. Az hogy jelenleg világítanak csillagok azt jelentni, hogy vagy nemrég keletkezett az egész, vagy már végtelen ideje folyamatosan új anyag termelődik, amiből új csillagok lesznek.

    Mi a megoldás? Végtelen ideje végtelen sok csillag nem világíthat, mert akkor már a csillagok több ezer fokos fekete test sugárzása töltené be a teret és minden egyéb energiát nem termelő égitest is felmelegedett volna erre a hőmérsékletre. Marad az, hogy végtelen sok csillag világit nem régóta, vagy véges sok világít nem régóta. A galaxisok vöröseltolódása, háttérsugátzás stb pedig nem a sztatikus világegyetem képét erősíti meg bennünk.