waterman#7
miért lopás?? ezt komolyan kérded? egy e-bookkal mi dolga a kiadónak? semmi. nyista. zéró. NULL. leírja egy adatbázisba a főbb adatokat aztán nesztek, kattints, töltsd le. szóval tételesen:
ami pénzbe kerül:
- csak a szerző jogdíja, és a további kunyerálók jogdíját kell megfizetned.
- tárolni kell az e-bookokat. tízezrével EGY gépen. a kiadónak egy szervert kell csak bérelnie, még csak nem is egy öt kilences félét.. (nagy tételben, hosszútávon minimális ez a ráfordítás..)
- a számlakiegyenlítés különböző módjainak infrastrukturális hátterének megteremtése (ez a sarki újságosnál nem jelentkezik egyedül)
- az adatbázismotor létrehozása és karbantartása. (lehet hogy lenne nekem egy hétvége, weblappal együtt..)
amiért e-bookként nem kéne fizetni:
- nincs előállítási költség. a szerző odahaza csinálhat egy pdf-et a doksiból..
- nincs papír költség és csomagolóanyag költség.
- nincs nyomtatási, fűzési, ragasztási költség.
- nincs költsége a raktározásnak (de egy pendrive kiadói részről..)
- nincs költsége a szállításnak, a szállításhoz és terítéshez nincs szükség munkaerőre.
- nem szennyezed a környezetet, van ahol pl a csomagolásra is megy ezért extra költség.
- és nincs azon költség, hogy az ellátói láncon belül mindenki maximalizálja a maga kis profitját (a könyvesbolt bérleti díja, eladók munkadíja, a hólapátos ember a könyvesbolt előtt és a többiek).
ezért gondolom, hogy egy e-book, sehogy sem ér többet 3-400 forintnál, még a legeslegebb sem. a kifejezetten szakkönyvek esetleg 500-at is megérnének.
mennyit kaphat a szerző ha a vavyan fable könyv ára 1668 forint? 250 talán? (ha valakinek van ilyen témájú pontos infója az írja le, mert ezt tippeltem.)
némi konkrétabb infó, hogy kb mi kell 1 tonna papír előállításához:
fehér papír:
kb 420 m3 víz, 1700kg fa, 720 kwh energia, 180 kg mészkő, 90 kg kén, 6 tonna gőz, 60 kg klór
újrapapír:
100 m3 víz, 1200 kg fekete fehér újságpapír, 300 kwh energia, 3 tonna gőz.
ez csak a papír. szerintem egy könyv árának jó fele származik az előállításából.
így aztán szerintem a winyó-tányéron fél négyzetmiliméter értelmes bitsorozatért a valós, kézzelfogható, nyomtatott, szagos, 200grammos, lapozható, kölcsönadható, polcra rakható könyv árának 2/3át elkérni rablás.
szerintem.