Én a nyáron vettem egy notebookot; a boltban kérdeztem az eladó srácot, hogy Vistával szállítják-e. Ő elmondta, hogy üresen jön a gép, azt tesz rá, amit akarok. Nem próbáltam a Vistát, ő viszont régóta ismer, tudja mire használom a gépet, így rábíztam a döntést. Azt mondta, hogy vígan elfutna a Vista ugyanúgy, mint az XP, de ha nekem számít a lemezterület (csak 160 Gigás a vinyó), akkor maradjunk az XP-nél. Ízlés kérdése.
Más. Akárhány user, annyiféle felépítésű pc van. Az egyikben a proci a gyengébb, a másikban a videokártya, a harmadikban kevés a RAM. Ezért nem lehet objektívan megítélni, hogy egy OS most sz*r vagy nem. Az embereknek pedig van egy olyan szokásuk, hogy a jól bevált dolgoktól nem szívesen válnak meg, még akkor sem, ha már van újabb és jobb.
Azt viszont hozzá kell tenni, hogy az XP alap telepítőjét már szinte senki nem használja. Amikor feltelepítem, még utána jön a sok "csicsa", amit megszoktam. Egy-két skin, hogy jobban mutasson az egész, egy Google Desktop indexelő szolgáltatás a gyors fájlkereséshez egy sidebarral, ami nagyon hasznos, mert pakolhatok rá naptárat, vekkerórát, időjárás-jelzőt, számológépet, jegyzettömböt stb, meg felpakolok egy lebegődokkot, ahonnan a gyakran használt programokat és mappákat indíthatom, és máris olyan az egész, mintha Vista lenne a gépemen, holott XP. És ezek a kényelmi funkciók bizony ugyanúgy kajálják a memóriát meg mindent, hogy ennyi erővel akár Vistát is használhatnék. Ennyit az XP-ről, amihez annyira ragaszkodunk, hogy szinte már el is felejtettük, hogy néz ki és mit tud.
Én kíváncsi leszek a Win7-re, de nem mondom, hogy egyből azt fogok pakolni a gépre. Van néhány olyan program ugyanis, amihez ragaszkodom, és ha nem fut el a "jobb" OS-en, akkor nem is kell. Hogy mást ne mondjak, van a GIB30 nevű szótárprogramom (Országh László-féle), amit még Win3.0-ra írtak, és a mai napig nem találtam jobbat nála. Bőségben verhetetlen. Ronda - az igaz - de a legjobb. A Linux meg Ubuntu OS-eket pedig azért nem kultiválom, mert nem fut rajtuk a Photoshop. Persze - szokták mondani -, van GIMP, ami majdnem ugyanolyan jó (ezen mindig röhögnöm kell ), de ha már egyszer nagy dohány fizettem a világ legjobb képszerkesztőjéért, akkor fusson is a gépen. És ebben a Linuxnak és az Ubuntunak is lemaradása van.
No, majd adok egy kis időt az új Winnek is, hogy kiforrja magát. Majd az idő igazolja. Ha beválik és elterjed azt, ha pedig nem, akkor azt.