Májusig él a Windows XP

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

B0nFire
Én a nyáron vettem egy notebookot; a boltban kérdeztem az eladó srácot, hogy Vistával szállítják-e. Õ elmondta, hogy üresen jön a gép, azt tesz rá, amit akarok. Nem próbáltam a Vistát, õ viszont régóta ismer, tudja mire használom a gépet, így rábíztam a döntést. Azt mondta, hogy vígan elfutna a Vista ugyanúgy, mint az XP, de ha nekem számít a lemezterület (csak 160 Gigás a vinyó), akkor maradjunk az XP-nél. Ízlés kérdése.

Más. Akárhány user, annyiféle felépítésû pc van. Az egyikben a proci a gyengébb, a másikban a videokártya, a harmadikban kevés a RAM. Ezért nem lehet objektívan megítélni, hogy egy OS most sz*r vagy nem. Az embereknek pedig van egy olyan szokásuk, hogy a jól bevált dolgoktól nem szívesen válnak meg, még akkor sem, ha már van újabb és jobb.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy az XP alap telepítõjét már szinte senki nem használja. Amikor feltelepítem, még utána jön a sok "csicsa", amit megszoktam. Egy-két skin, hogy jobban mutasson az egész, egy Google Desktop indexelõ szolgáltatás a gyors fájlkereséshez egy sidebarral, ami nagyon hasznos, mert pakolhatok rá naptárat, vekkerórát, idõjárás-jelzõt, számológépet, jegyzettömböt stb, meg felpakolok egy lebegõdokkot, ahonnan a gyakran használt programokat és mappákat indíthatom, és máris olyan az egész, mintha Vista lenne a gépemen, holott XP. És ezek a kényelmi funkciók bizony ugyanúgy kajálják a memóriát meg mindent, hogy ennyi erõvel akár Vistát is használhatnék. Ennyit az XP-rõl, amihez annyira ragaszkodunk, hogy szinte már el is felejtettük, hogy néz ki és mit tud.

Én kíváncsi leszek a Win7-re, de nem mondom, hogy egybõl azt fogok pakolni a gépre. Van néhány olyan program ugyanis, amihez ragaszkodom, és ha nem fut el a "jobb" OS-en, akkor nem is kell. Hogy mást ne mondjak, van a GIB30 nevû szótárprogramom (Országh László-féle), amit még Win3.0-ra írtak, és a mai napig nem találtam jobbat nála. Bõségben verhetetlen. Ronda - az igaz - de a legjobb. A Linux meg Ubuntu OS-eket pedig azért nem kultiválom, mert nem fut rajtuk a Photoshop. Persze - szokták mondani -, van GIMP, ami majdnem ugyanolyan jó (ezen mindig röhögnöm kell <#mf1>), de ha már egyszer nagy dohány fizettem a világ legjobb képszerkesztõjéért, akkor fusson is a gépen. És ebben a Linuxnak és az Ubuntunak is lemaradása van.

No, majd adok egy kis idõt az új Winnek is, hogy kiforrja magát. Majd az idõ igazolja. Ha beválik és elterjed azt, ha pedig nem, akkor azt.

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

Már megint idekeveritek a linuxot. Nálam szörnyen instabil volt, be se akart indulni a GUI amikor megtelt a lemez. A Windows ilyenkor helyet szabadítana fel, nekem viszont gépelnem kellett volna parancssorokat -> nem fogok. Meg voltak olyan finomságok, hogy a firefox flash-eknél leállt az x server vagy mi a rák, meg egy pár függõséget igénylõ program miatt "széttört" az egész csomagrendszer. Úgyhogy a linux egy naaaaaagy <#levele>

LZ forever

A görgõ sebessége fix, így pedig lehet lassítani-gyorsítani. A Logitech-nek van egy egere, aminek változtatható sebességû görgõje van (nem tudom, ma mennyibe kerül, de amikor megjelent 30.000ft volt), nem próbáltam soha, de sok ember kiemelte, hogy milyen praktikus ez az új funkció. Én meg kérdeztem magamban, hogy "új?".
Nyilván kinek mi az alap. De azért tegyem hozzá, életem során eddig talán 2 v 3 embernél láttam eddig hogy igy görget és nem az egér görgõjével.

Nézõpont kérdése mi számít extrának, és mi nem. Számomra ez minimális alap, mert annyira megszoktam az évek során, ráadásul minden mai egér képes rá, ezért is döbbentem meg, amikor megtudtam, hogy linux alatt nem kapcsolható be sehogy.

(Amúgy félre ne értsetek, eszem ágában sincs a linux ellen agitálni, egy nagyon szimpatikus kezdeményezés, ami könnyen és jól használható operációs rendszert ad az emberek kezébe ingyen, és legálisan. De ott is vannak hiányosságok, ezt be kell látni. Sajnos sokan nagyon elfogultak ilyen, vagy olyan elõjellel. Az már nagyobb botrány, hogy a Vista, ami egy árral felcímkézett termék nem tartalmazza a régebbi Windowsokban meglévõ (jól nagyító) képnézegetõ programot. Ott lehet reklamálni, Linux esetében legfeljebb kérni lehet, vagy cselekedni😊 )
gothmog
nade, azért egy plusz funkció, amit megszoktál win alatt, de nincs leprogramozva linuxban, azért az nem ugyanaz mint a "Nem képes kezelni egy kommersz egeret".

Igen pont erre gondoltam. E nélkül a funkció nélkül ugyanis "kissé" körülményes és kényelmetlen egy hosszú dokumentum kezelése, legalábbis annak, aki már megszokta.
gothmog
szerintem arra érti, amikor belekattintasz pl. a böngészõben a görgõvevel, akkor win alatt kitesz egy ilyen görgetõt, és akkor az egeret húzkodva tudsz görgetni a következõ kattintásig. Nekem mondjuk ez annyira nem hiányzott, tekintve, hogy windowsban se sok program használja a böngészõn kívül. De ez tényleg nem megy.
Viszont azzal vitatkoznék, hogy ez azt jelenti, hogy a "linux képtelen kezelni az egeret"

"aki már használt 3 percig Ubuntut, de persze, hogy kifejtem. Nem mûködik a görgõ katt, és scroll funkció, sehogy"

Ne röhögtessél már. Nálunk a cégnél kb. 50 gépen fut ubuntu, mindegyiken müködik az egér görgõje, a görgõs kattintás (szép is lenne, firefoxban mindenki igy nyit uj tabot nálunk) és scroll is.

Ha neked egy komersz egernél ubuntu alatt nem müködik az egér görgõje vagy nem tudsz vele kattintani, akkor ott valami nagyon el lett baszarintva és nem linux ügyileg.

E2140, 2gb 800, p31, 8600gt
Sajnos a válság miatt most ezt már nem lehet ennyiért megkapni, de nekem anno ennyibe került.
Milyen gép tudja 30/40 ezerbõl az 1080p-t szaggatásmentesen lejátszani? Érdekelne, mert másodgépnek kellene a tvhez.
Nekem az egér mellett, sima USB-s billentyûzettel volt gond. Kipróbáltam tucatnyi LiveCD/DVD kiadást és amikor felhasználónév/jelszó meg startx megadása jött volna, egyszerûen nem volt billentyûzet az disztribúciók 80%-ánál. Megjegyzem BIOS-ban, meg más oprendszereknél tökéletesen mûködött... Kereshettem elõ a jó öreg PS/2-es billentyûzetet, na azzal ment, de azért csinálhatnának ezzel valamit!
Szerintem elég nyilvánvalónak kéne lennie bárki számára, aki már használt 3 percig Ubuntut, de persze, hogy kifejtem. Nem mûködik a görgõ katt, és scroll funkció, sehogy. Megkérdeztem több linux fórumon is, hogy ezt hogyan lehetne elõcsalogatni, és azt mondták, sehogy, ami azért elég gáz, pláne olyanok számára, akik ehhez az irányításhoz már hozzászoktak. Kerestem, és telepítettem többgombos egerekhez való kiegészítõket, azok többé-kevésbé mûködtek is, de ezt a hibát nem orvosolták. Véleményem szerint ez legalább akkora hiba, és nemtörõdömség, mint az MS részérõl a Vista képnagyítása. Botrányosan rossz mindkettõ😞
gothmog
"ami képtelen normálisan kezelni egy kommersz egeret"
ezt kifejtenéd? Volt már problémám hardverekkel linux alatt, de egérrel vagy tapipaddal még soha. (be is baxna)

Nos az egész Vista körüli vita egy mûbalhé. Sokáig emiatt (a csapból is ez folyt) nem telepítettem fel, de kaptam egy másnak már feleslegessé vált merevlemezt, gondoltam pont ideális lesz a Vista kipróbálására. Olcsó 30-40ezer forintos pc-m van, aero bekapcsolva, Boinc startnál betölt... semmilyen lassulást nem tapasztaltam XP-hez képest, sõt Vista alatt az 1080p filmek sem akadnak, fagynak (XP alatt sajnos ezeket csak elég korlátozottan tudtam nézni), hát ennyit errõl. Egyedüli hibája, hogy a képeket nem lehet nagyítani rendesen, még mindig jobb, mint az agyondicsért Ubuntu, ami képtelen normálisan kezelni egy kommersz egeret, és ezt ne magyarázza ki nekem semmilyen linuxfan, hogy driver hiány, meg összeesküvés a linux ellen a nagytõke részérõl, mert ez nem más, mint egyszerû igénytelenség a linux írói részérõl...
"A Vista vegyes fogadtatásának egyetlen oka van, az online számítógépes média tehetségtelen szarrágókból áll akik nem értenek semmihez, csak megírnak egy cikket aztán verik a nyálukat hogy milyen trendik a Vista szidásával."

Azért elég vicces ez a mondat. Meg aztán mégiscsak elég vicces hogy egy vistának 10-15 gb hely kell... én magasból leszarom hogy mennyibe kerül ma egy merevlemez, mi a szarnak kell ennyi hely? És az hogy nem terjed, az nem a "tehetségtelen szarrágókból" miatt van, hanem azért mert az a gép amin egy xp száguld (pl p4 és 1 gb ram) azon a vista még éppen csak hajlandó mozogni. Nyilvánvaló hogy sem a cégek sem a magánszemélyek nem fogják lecserélni a gépparkjukat csak azért hogy ugyanazzal a sebességgel fusson rajta a vista mint a mostanin az xp. Fõleg úgy hogy a felhasználók 90%-nak a vista szinte semmilyen újitást nem hoz az xp-hez képest. Mert hát mire is használja egy átlag user a gépét? Internet, msn, zenehallgatás, emailezés, office. Esetleg filmnézés, de az is már csak a fiatalabb korosztály. Na most ezekben te semmi különbséget nem fogsz látni vistán az xp-hez képest, azon kivül hogy a vistához jóval erõteljesebb gép kell.

gothmog
<#wave>

Palinko
azért ez nem így van el kell ismerni a vista hibáit!
az xp sem volt jó az 1. spig, a vistának legfõbb hibája, hogy az 5 éves gépeken már alig mennek, én is kipróbáltam, frissítésnél volt hogy kinyírta magát, adtam neki még esélyt, de nem nyerte el a tetszésem, nem az én gépemre lett szabva, és nem tudott semmi olyat amire szükségem lett volna, aztán kipróbáltam az ubuntut azóta ezt használom.

az oprendszernek mennie kell gyengébb gépeken is, persze nem azt mondom, hogy ezerésves gépeken is menjen, de azért szerintem találnék a boltban olyan gépet amin ugyanolyan mocsokul, vagy még rosszabbul menne mint az enyémen.

nem követtem a win7 et, de ahogy hallom a minwin kernellel szerelik, én nem várok attól sem túl sokat, majd kiderül.
gothmog
Persze, és semmi köze a dolognak ahhoz, hogy a kiadás elött a microsofttól szivárogtak ki olyan hírek, hogy vezetõ fejlesztõk hagyják el a céget, mert nem akarnak részt venni a buktában.
Hogy vezetõ ms-beosztottak nyilatkoztak úgy: hibás az irány, amerre a vista halad.
Hogy szándékosan felhasználó-szivatóra csinálták a jogosultság-kezelést, amivel épp az ellenkezõ hatást érték el, mint amit szerettek volna.
Hogy a szigorított másolásvédelemmel megint csak a legális felhasználókat szivatták meg, mert aki a warez verziót telepítette, az röhögött az egészen.
Meg a Vista-capable matricák körüli gondok.
És így tovább...
De nézd csak! Van ilyen glass effektem, meg be tudom így forgatni az ablkokat háromdébe, beböbeböbebö
Aha. Köszi.

Palinko
tiszteletem
DjDano
A Vista vegyes fogadtatásának egyetlen oka van, az online számítógépes média tehetségtelen szarrágókból áll akik nem értenek semmihez, csak megírnak egy cikket aztán verik a nyálukat hogy milyen trendik a Vista szidásával. Bezzeg az XP amit pár éve még ugyanígy fikáztak már istenkirály oprendszerré vált a szemükben...

DjDano
És csodálkoznak hogy nem kell senkinek a Vista amikor egy lassan 10 éves oprendszert is támogatnak... LOL

gothmog
"mert mindnek egy rakás speciális driverre van szüksége"
Gyártótól függetlenül, ezért próbálok ki minden hozzám hozott oprendszer nélkül vásárolt vista-only laptopot elõször egy ubuntu live-cd-vel. Ez nagyjából öt perces idõráfordítás. Egyre több sikerrel (értsd: már a live-cd-rõl mûködik még a bluetooth és a kártyaolvasó is). Utána megkérdem a tulajt, hogy mire akarja használni, és ha a játék nincs ezek között, akkor bizony (testreszabott) linuxot kapnak. És mielõtt valaki lángra lobbanna, ugye senki se örülne, ha ehelyett inkább lopott vistát telepítenék?

Na jó, mindn alatt én a drivereket értettem elsõsorban. Kétségkívül igaz, amit a trösztellenes perrõl mondasz, ez is igazolja, hogy ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az. Az MS elég nehezen értett ebbõl, de mégis elindultak abba az irányba, hogy kiszervezik a funkciókat (pl. Windows Mail-t) például a Live programcsaládba, ami mondjuk külön lesz letölthetõ. Meg állítólag a 7-ben lesz natív DivX és h.264 támogatás (meg AVCHD, ami jól jönne nekem).

Az igazat megvallva egy alap telepítés egyáltalán nem használhatatlan, az alapok közül talán csak a filmlejátszással lennének problémáid. A külsõs (pl. Adobe Reader) és a fizetõs (Office) funkciók integrálására meg nem nagyon törekednek, amennyire én látom. Talán visszahozhatnák azt is, hogy a telepítéskor kiválaszthatok bizonyos összetevõket, amiket ne telepítsen.

"talán még a wifihez is vadászható máshol driver, nade az smbus, a bluetooth, a kártyaolvasó... FN-billentyûk..."

Oprendszertõl függetlenül ezért nem szeretem különösebben a lapotopokat, mert mindnek egy rakás speciális driverre van szüksége.

"Ja, hogy a vadiúj nyomtató nem megy, csak xp-vel?"

Erre megint csak azt tudom mondani, hogy ez a nyomtató gyártójának a sara. Azért me kiadni egy terméket úgy, hogy nincs hozzá Vista-s driver: no comment.

gothmog
"Az üzletpolitika része, hogy "minden legyen benne"."
Még sincs benne minden. Messze nincs benne miden. Jó, tudom, akkor meg jönnének a trösztellenes perek.

gothmog
"tapasztalat azért van bõven, még így is sokkal többen használnak Vista-t, mint Linuxot"
Fõképp hogy némelyik gyártó nemhogy xp-s driver-készletet nem ad a laptopja mellé, de a telepítõ cd módosítása nélkül az xp-teleítõ még elindulni se hajlandó rajta. Így pedig tényleg nem sok értelme van xp-t telepíteni az adott harverre. Értsd: A videochiphez, meg a hangvezérlõhöz, talán még a wifihez is vadászható máshol driver, nade az smbus, a bluetooth, a kártyaolvasó... FN-billentyûk...
Akkor már marad a vista telepítés. Ja, hogy a vadiúj nyomtató nem megy, csak xp-vel? Hát ez nehogymár a microsoft hibája legyen. Különbenis, õk beleintegráltak több giga drivert a telepítõbe, tessék ezt megbecsülni!

Rage47
Nyár elején direkt igényeltem diákkedvezménnyel egy MS csomagot, van benne Office, Win XP, és Win Vista. Vista-t felraktam, hogy tényleg ne azok közé az emberek közé tartozzak, akik kipróbálás nélkül szidják a vista-t. 3-4 hétig bírtam vele, aztán install XP...
Élni fog az jóval tovább is.

Lám, még egy ellentmondás. Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy az MS direkt belerakott egy csomó felesleges, semmit sem csináló dummy fájlt, csakhogy nagyobb legyen. 😊

Az üzletpolitika része, hogy "minden legyen benne". Bár én magam sem értek vele teljesen egyet, de a Vista telepítésedbe a sok kiegészítõ programon felül ott van rengeteg driver, meg nyelvi támogatás, meg ilyenek. Ha valaki keres, biztos talál tételes felsorolásokat, hogy mi mennyi helyet eszik. Már csak emiatt is érdemes megfontolni, hogy melyik verziót használod. Mert, ugye, akinek mindegyik ingyen van, az csak azért is felteszi az Ultimate-et...

ui: Azért a hibernáláshoz lefoglalt gigákat érdemes kivonni az egyenletbõl. 😉

"Igen csak azóta eltelt 7-8 év, és a felhasználók sokat okosodtak."

Hát, én ezt így nem mondanám. Sõt, azóta bejött rengeteg olyan ember, akik addig nem (és azóta sem) konyítanak a PC-hez, csak megnyitják a "zinternetet", és elolvassák az "íméleket". AZ XP ráadásul komoly elõrelépés volt, kellett is neki elég sok idõ, hogy kellõen kiforrott legyen.

"hogyha a vista tényleg olyan jó lenne, akkor nem akarnák máris kihozni a windows 7-et a microsfot."

Egyrészt, már a Vista (azaz annak elõdje) is 2004-re volt bejelölve, tehát nem a 7 jön hamar, hanem a Vista késett, nem is keveset. Másrészt, a Vista okkal vagy ok nélkül, de félresikerült operációs rendszernek van elkönyvelve, ebbõl a Microsoft nem jöhet ki jól (bár ki tudja, ha az XP mintájára még 2-3 évig piacon lenne, lehet, hogy sokkal jobb eredményekkel büszkélkedhetne majd). Így inkább továbbfejlesztik, csiszolgatják (tapasztalat azért van bõven, még így is sokkal többen használnak Vista-t, mint Linuxot), és kiadják új néven. Ez kicsit olyan, mint az a kísérlet, ahol nagy Vista utálók elé odaraktak egy elmaszkírozott Vistát (az új WIndows" felkiálltással, és az illetõk nem gyõzték dícsérni 😊.

"A sebesség meg relativ dolog, de nekem az azért elég meggyõzõ (negativ irányba) hogy minden játéknál vista alatt kb. másfélszer akkora gépigény van megjelölve mint xp alatt."

A papír sok mindent elbír. Én inkább teszteket nézek, vagy kipróbálom magam, annak jobban hiszek...

gothmog
"ez érdekes ellentmondásban van a hangzatos "a Vista csak egy átskinezett XP" szólamokkal"
Hát igen egy átskinezéstõl még nem kellett volna 3-ról 15 gigára(+swap) hízni a feltelepített rendszernek.

"Aki vistával kapta a laptopját jópár vásárló visszasírta az XP-t."

Egyesek meg már hisztériából is lecserélték, mert azt hallották, hogy a Vista sz@r...

"Nagy cégek nem váltottak vistára."

Ennek sok oka lehet.
1. lásd, az elõbbi hisztéria
2. a megjelenésnél valóban voltak (elsõsorban driver jellegû) problémák
3. már kialakítottak egy jól mûködõ XP-s rendszert, amit erõsen megkavart volna a Vista (amúgy ez érdekes ellentmondásban van a hangzatos "a Vista csak egy átskinezett XP" szólamokkal). Céges környezetben még inkább igaza a "járt utat járatlanért..." kezdetû mondás.
4. A feladataiknak az XP is megfelel, hiába jobb / kényelmesebb a Vista, nem éri meg rá váltani. (kicsiben ugyanez a helyzet mondjuk a digit fényképezõkkel is: a kis Áronka szülinapját egy alap 4 MPixeles géppel is meg lehet örökíteni, minek vegyünk 10MP-es, tükörreflexes gépet (noha a képminõség nyilván javulna))

+1: Már jó ideje jönnek a hírek a Windows 7-rõl, amiben állítólag minden nagyon szép és jó lesz (noha több köze van a Vista-hoz, mint az XP-hez, igazság szerint az elõbbi továbbfejlesztése), és inkább kivárnak. Sehol nincs az megírva, hogy egy cégnek az IT fejlõdés minden egyes fokát le kell követnie...

"De ha visszagondolunk akkor az XP-vel is ez volt mikor megjelent, mindenki szidta, hogy ez igy rossz, ugy rossz es hogy a windows 98`..."

Igen csak azóta eltelt 7-8 év, és a felhasználók sokat okosodtak. Most már nem lehet a torkukon csak úgy lenyomni a sok szart csak azért mert ez régebben egy müködõ "modell" volt. Egyébként errõl meg csak annyit hogyha a vista tényleg olyan jó lenne, akkor nem akarnák máris kihozni a windows 7-et a microsfot.
A sebesség meg relativ dolog, de nekem az azért elég meggyõzõ (negativ irányba) hogy minden játéknál vista alatt kb. másfélszer akkora gépigény van megjelölve mint xp alatt.

A problémádat memóriahiány okozza. Bár én nem gondolom, hogy különösen nagyobb gépgénye volna a Vista-nak, de speciel az extra RAM-ot meghálálja. Fõleg, ha az általad említett, közismerten memóriabarát programokat futtatod.

A megoldás: vegyél még 1GB RAM-ot. Kerül vagy 5-6 ezer forintba...

ui: feltételezem, hogy nem az Ultimate verziót próbáltad. Ha mégis, akkor megmagyarázhatnád, hogy miért pont azt, amelyikrõl biztosan tudható, hogy minden változat közül a legtöbb erõforrást igényli.

gothmog
"és ha veszek új cuccot , nekem 1 perc alatt be kell konfigolnom, ezt a linux nem tudja..."
Kicsit el vagy maradva. Nem tudom, mikoriak a tapasztalataid, de a jelenlegi fejlõdési irány épp az, hogy mindenféle hardver kapásból, konfigurálás nélkül azonnal mûködjön. (ha belegondolunk, az egyszerû júzer szempontjából ez lenne a normális) Nem egyszerû dolog, mivel rengetegféle hardver létezik, mégis kezd egyre látványosabban mûködni. Na igen, ha valami spéci tv-tuner/mpeg/HD enkóder kártyád vagy speciális stúdióhangkártyád van, az más tészta. Egyelõre.

Netbookokra, nettopokora és netboxokra illetve multimédiás és internetes célra használt laptopokra pedig már most messze jobb választás pl. valamelyik *buntu változat, mint a túligényes vista, vagy akár az öregedõ xp. Nem beszélve könyvtárak, internetkávézók, iskolák gépeirõl. Fõleg, hogy ezeket elõzetesen kipróbálhatod az adott hardveren, és ha esetleg összeakad vele, vagy nem akarja kezelni, még mindig hagyhatod a fenébe az egészet, következmények nélkül. Csak egy üres cd.

Milyen viharos iramról beszélsz? Az XP idestova 7 éves múlt, de volt vagy 5 már akkor is, amikor megjelent a Vista. Azt ne mond, hogy ez gyors tempó...

Nem értem egyébként, hogy honnan jön az a kényszerképzet, hogy a Microsoft azért adta ki a Vista-t, hogy meg kelljen venni. Nyugi! Nem kell. Használjon XP-t, akinek az jön be (kiváncsi vagyok, ezen emberek közül hány átkozta el anno a gonosz MS-t, amiért a frankó 98 helyett kiadták az erõforrászabáló, helyfoglaló XP szönyeteget...). Ebben az esetben hardvervásárlásnál is ezt kell figyelembe venni, amihez nincs XP-s driver, azt ott kell hagyni a polcon. Vásárolj tudatosan!

Driver XP-re: ezzel a kéréssel talán az adott kiegészítõ gyártójánál kellene kopogtatni. Én is mérges voltam, mert az itthoni scannerhez pl. nincs 64 bites Vista driver... Nyilván újat nem vettem emiatt, így erre a célra maradt a másik gép, amin XP van.

Te mellesleg elgondolkozol azon mit írsz? Ha az mind1 egyszerre fut nálad és effektív munkát is végzel, akkor mégis mit vársz 1 giga ram mellett ? Már maga a 3 böngészõ meg tud néha zabálni egymás mellett 250 - 300 megát ! A photoshop meg inkább említésre sem méltó, mert durvább esetben egyedül benyal 1,5 gigát is.

A noti üzemidejével kapcsolatban nincs ötletem, nekem tovább bírja a Vista mint az XP kb. fél órával.
roliika: OpenGL igazából mindent tud amit tud a GPU és a DX is. A DXUT segéd könyvtárban szereplõ extra "Effecteket" amik csak a program fejleszést segítik, meg már ne számítsuk Hozzá.

sgember: az OpenGL nyílt szabvány, de ennek hátránya az, hogy minden gyártó úgy barmolja szét ahogy akarja. OpenGL 3-mal nekem inkább, az a bajom, hogy nem hozta azt amit igért, hogy a buffereket futás közben áttudjam mértezni (megjegyzem ezt még egyetlen DX se tudja és valószínûleg a GPU hibája inkább ez a hiányosság), valamint az zavar, hogy néhány helyen ahol a primitívságnek köszönhetõen nem teljesítmény kritikus a dolog és sokkal egyszerübb leprogramozni úgy eltávolították. Szerencsére mind ATI, mind NVidia kártyákon OpenGL 2.1 alá is megérkezett az összes OpenGL 3.0 extension, szóval használhatom az OpenGL 3.0 összes képességét keverve 2.1-gyel anélkül, hogy OpenGL 3.0-at használnék (ezért szeretem jobban az OpenGL-t, mint a DX-et, de mind kettöt ugyan akkor gyûlölõm is).
Az intel meg remélem elbukik a Larrabeevel, de nagyon az AMD Fusion és az NVidia CUDA-jaban nagyobb lehetõséget látok, mint 4 P4 magon shadereket emulálni.

Open GL sok effeketet nem tud vasból ami a dx igen. Csak ennyi a baj. MS támogatott vasak ugye, nemkell csodálkozni. Ingyen meg vasat senkisem fog gyártani openszorsz alá. Amúgy tökéletes lenne...ha lenne hozzá sok pénz.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Nézd. A kiadás óta eltelt 3 év. Aki vistával kapta a laptopját jópár vásárló visszasírta az XP-t. Nagy cégek nem váltottak vistára. 3 év pedig 3 év...meg lehetett volna szeretni, ha szerethetõ lenne. Én személyszerint csak azért csípem, mert duplamagos processzoron igenis jobban megy. Na meg mert muter gépe, és vírus nemtudta még szétvágni, így kevesebbet kell vele bajlódnom. De akinek nem telik dupla magra és jó videókarira, annak nem ajánlanám semmiképp a vistát.

De ha sikerül megoldani, hogy 1 magos gépen is jobb legyen mint az XP, hát akkor emelem kalapom, és cserélek Vin7-re. Sõt a nagyobb cégek is át fognak rá állni az az érésem..mert lehet linuxokkal szórakozni, de ahoz szakértelem kell, és ha veszek új cuccot , nekem 1 perc alatt be kell konfigolnom, ezt a linux nem tudja...desktopra vindóz és pont. Nincs olyan oprendszer aminek driver szempontból ekkora lenne a támagotottsága..valószínûleg nem véletlenül.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

OpenGL azért is komálom, mert más oprendszereken is fut natívan. Lehet hogy nehéz benne programozni, de jól használja az erõforrásokat, csak ehhez sok munka kell. Carmack és jó néhány játékprogramozó nincs annyira elragadtatva az új OpenGL 3.0 -tól, mert ez is vonszolja magával a "visszafele kompatibilitást". Persze kell, mert támogatni kell a régebbi vga-kat, ami kell a tervezéshez, stb. Jobban örültek volna egy teljesen tiszta, régebbi vga-kat nem támogató Api-nak, csak úgy mint a dx10 (persze Vista-ban van dx9 is).
Bocs az offért.
Jha meg annyit hagy tegyek hozza hogy tokeletesen megertem az embereket akik azert szidjak mert nincs egyes termekhez vista driver, de ez meg mar nem a microsoft hibaja hanem a gyarto ceg hulyesege...

Ezt en sem ertem, hogy miert kell szidni a vistat. Az eg vilagon semmi gond nincs vele, en mar tobb mint egy eve hasznalom, egyszer sem kelett ujra telepitenem, semmi lassulast nem tapasztalok... pedig hasznalom a gepet eleg sokat! De ha visszagondolunk akkor az XP-vel is ez volt mikor megjelent, mindenki szidta, hogy ez igy rossz, ugy rossz es hogy a windows 98`... Most ugyanabban a cipoben jarunk, a windows 7 megjelenesenel meg fordul a kocka es mindenkinek az lesz rossz es a vista meg maga a megvaltas... Nehol meg mar divatta alakult ez az egesz, es Pistike ramondja a vistara hogy rossz mert mindenki azt mondja es az a meno, holott nem is latott meg vistat... Na mindegy, senki ne vegye magara amiket irtam ez csak az en velemenyem, es szerintem ezek a tenyek... Jha es bocsi az ekezetekert, angol bill.-em van.

Egyet értek.
De mi ez a viharos iram a Microsoftnál, ... basszuskulcs, akinek tetszik az xp, pl. nekem is és meg van vele elégedve, azok számára igen is legyen elérhetõ driver xp-re is. Hát, ime egy példa arra, hogy az embernek egy lépést sem kell tennie, hogy megerõszakolják!

Ahogy olvasom dx11 adta lehetõségekhez új hardver kell.
Ati dx10.1 vga-knak csak akkor lenne elõnye ha az õ tesszalátor módszerét (is) támogatná (Ati TruForm), ez sem tisztázott, hacsak Nvidia nem akadályozza ezt meg valahogy.
Mit nyújt a dx11: többmagos cpu intenzívebb támogatása, gpu bevonható például az AI számolásba, tehermentesítve a cpu-t (Compute Shader), talán a fizika számolásban is segít (Havok -ra jó?). Windows Live. Viszont visszafele támogatni fogja a dx10, dx10.1 vga-kat, így visszajönnek a caps bitek, aminek a programozók állítólag nagyon fognak örülni 😊.
Talán a dx11 lesz az utolsó direct3d API, a jövõ a szoftveres renderé lesz, ugrás a jövõbe: Intel Larrabee.
Ha dx10.1 a közeljövõre kell, élsimítás csak ezen lesz az új játékokban: Shader Based, Deferred rendering a szín- és mélységinformációkhoz.
Remélem nem írtam, nem másoltam hülyeséget...
Szerintem értelmezd újra, mit is jelent a "DX10 only"..
Szerinted minek szántam azt amit utána írtam, te istentelen korlátolt maki? <#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1> ...
Xar lehet, h nem tudsz dx10-es játékokról, én tudok párról..na de én nem barlangban élek mint a kuzin medvék... <#hehe><#hehe>

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

coolpet
En meg annyit mondok: OpenGL

Optimalizálják egykicsit és épíccsék arra a kártyákat.
A legtöbb 3d tervezõprogram opengl fan, a régi játékok is mind gyönyörûen mentek...

És az nyílt szabvány 😊

Battletag: coolpet#2467

Kösz! 😊

Majd máskor így teszek...