127
  • torreadorz
    Látom elgurult a gyógyszer :)
  • vajon kiki
    Milyen érdekes , hogy a német hathatóságok máris kapva kapnak az alkalmon és törvényt módosítgatnak a saját érdekükben, miszerint :
    bárkit bármikor megfigyelhetnek ONLINE (!)

De abból nem esznek ezek a büdös -ök , mert ha rajtam múlik akkor olyan lejárató kampányt fogok indítani a Windows Viszta és a 7-es ellen hogy arról koldulnak a Microsoft is meg az ilyen Cionista gyökerek is
  • vajon kiki
    [b]csak tudnám, vajom miért akarnak mindenáron mexabadulni az XPtől, és vajon miért akarják tűzzel-vassal lenyomni a lúzerek torkán a Viszta alapú trójai programokkal teleültetett operációs rendszerüket, amivel felteszik a világméretű CIONISTA DIKTATÚRÁRA a pontot.
  • hdo
    Szerintem alap, hogy egy operációs rendszernek az a dolga hogy kiszolgálja azokat a felhasználói programokat, amelyeket én futtatni akarok rajta. Nem pedig az hogy minél több erőforrást zabáljon, ezzel jelentősen megnövelve a felhasználói program futtatásához szükséges hardverkövetelményt. Mivel a felhasználói programok általában önmagukban véve teljes, egész, különálló funkciót teljesítenek, ugyanazt csinálják az összes oprendszer alatt, attól még hogy vistán futtatom, semmivel sem fog többet tudni mintha xp-n futtatnám. Amelyik igen, azt vistára rakom. Amelyik nem, az alá eleve olyan rendszert rakok, ami kevesebb erőforrást vesz el a lényegtől, a felhasználói programoktól amiket futtatok.

Röviden: Nem az oprendszert használom, hanem az oprendszeren futó operát, winampot satöbbi. Futnak ugyanúgy xp alatt is, ami 10 gigával kevesebb tárhelyet, és háromnegyed gigával kevesebb ramot követel meg magának, mindeközben aktuális, naprakész, egyszerű. Emiatt nem használok Vistát. Pont.
  • B0nFire
    Ahogy ezerféle összeállítású gép van, és mindenki a saját desktopjára esküszik. Persze, az áll kézre, megszokott, kényelmes. Mint a jól kitaposott bakancs - ha felhozhatok ilyen közönséges hasonlatot. Csak egy példát említenék: a böngésző. A tesómat sehogy sem tudtam rábeszélni a rókára, pedig mutattam hogy milyen jó, meg kézreálló, kényelmes, logikus, könnyen kezelhető stb. Ő az explorert ugyanolyan hatékonyan kezelti, míg én ha megnyitom az explorert, utomatikusan nyomom a Ctrl+B-t a könyvjelzőkhöz, aztán csak lesek, hogy abban nem úgy van. Mexokás. Nagy Úr!
  • Flammius
    Persze, hogy nem baj, de ha ezt teszed + nem igazán uralod azt az oprendszert, amit használsz, akkor gyakran futhatsz problémákba.
    Egyébként még ha egy oprendszer erre a típusú felhasználásra alkalmatlan is lenne, az se lenne hátrány, mert ezerféle szempont alapján lehet kategorizálni/értékelni egy oprendszert (mint ahogy sok minden mást is).
  • torreadorz
    A photoshop egy fizetős program. Na most ugye, ahhoz hogy megirják linuxra, ahhoz alapvetően az kellene hogy sok profi grafikus dolgozzon linuxon (lévén ekkor lenne rá fizetőképes kereslet). Viszont mivel a linux nem a grafikusok kedvenc oprendszere, igy nincs is rá nagy igény, főleg hogy vannak ingyenes alternativák is, igy a mezei user pl használhat gimpet helyette.
    Összehozni a kettőt egyébként sem feltétlen triviális, már egyszerübb mezei programoknál is bele fogsz futni abba hogy máshogy kell használni függvényeket, máshogy hivják, vagy csak más a paraméter listájuk, esetleg nincs is az adott platformon. Persze ezzel csak akkor szopsz ha programozni is tudsz és szeretnél olyan kódot csinálni ami mindkét platformra lefordul.
  • torreadorz
    Attól függ milyen linuxot használtál. Mindenestre a linux != windows.
    Mindenesetre felesleges a linuxot fikázni, mivel az egy ingyenes oprendszer és senki sem kényszerit a használatára.
    Ugyanakkor egy windowsért elkérnek 30-50 ezer forintot, tehát ehhez lehet viszonyitani.

• B0nFire
    Én is kipróbálok sok programot, a demó vagy a trialverziókat legalábbis. Aztán, ha nem találom jónak, akkor uninstall. Ez szerintem nem baj. A programokat azért írják, hogy használják őket. A user meg szelektál. Akkor ezek szerint Linuxszal ugyanezt nem tehetném meg? Hm! Már hendikeppel indul. Az előbbi kifakadásomhoz még hozzáfűznék valamit. A Photoshop immár 20 éve létezik. A Linuxot sem tegnapelőtt fejlesztették ki. Meddig tartana a kettőt összehozni? Ha már eddig nem tették meg, annak oka van, és nagy a gyanúm, hogy nem is áll szándékukban.
  • Flammius
    A Linux nagyon jó két rétegnek. A valóban hozzáértő felhasználónak, és a totál érdektelen/tudatlannak, akinek más beállítja olyanra, hogy minden olyan dologra tudja használni, amire akarja. Az utóbbi típusú számítógép tulajdonos egy Xp-be még simán belebuherál véletlenül is, míg Linuxba biztosan nem. Akiknek nagyon nem ajánlott, azok a többé-kevésbé tájékozott (inkább kevésbé:) ) emberek, akik ennek ellenére állandóan buzerálnak mindent a gépükön, hetente cserélik a szoftvereiket minden indok nélkül, stb. Azt hiszem ebből a rétegből kerül ki az XP fan-ok 95%-a is. Ill. persze azoknak se, akik elsősorban, mint játékeszközre tekintenek a PC-re/notebook-ra (telefonra, meg úgy általában minden árammal működő eszközre).
  • B0nFire
    Én a nyáron vettem egy notebookot; a boltban kérdeztem az eladó srácot, hogy Vistával szállítják-e. Ő elmondta, hogy üresen jön a gép, azt tesz rá, amit akarok. Nem próbáltam a Vistát, ő viszont régóta ismer, tudja mire használom a gépet, így rábíztam a döntést. Azt mondta, hogy vígan elfutna a Vista ugyanúgy, mint az XP, de ha nekem számít a lemezterület (csak 160 Gigás a vinyó), akkor maradjunk az XP-nél. Ízlés kérdése.

Más. Akárhány user, annyiféle felépítésű pc van. Az egyikben a proci a gyengébb, a másikban a videokártya, a harmadikban kevés a RAM. Ezért nem lehet objektívan megítélni, hogy egy OS most sz*r vagy nem. Az embereknek pedig van egy olyan szokásuk, hogy a jól bevált dolgoktól nem szívesen válnak meg, még akkor sem, ha már van újabb és jobb.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy az XP alap telepítőjét már szinte senki nem használja. Amikor feltelepítem, még utána jön a sok "csicsa", amit megszoktam. Egy-két skin, hogy jobban mutasson az egész, egy Google Desktop indexelő szolgáltatás a gyors fájlkereséshez egy sidebarral, ami nagyon hasznos, mert pakolhatok rá naptárat, vekkerórát, időjárás-jelzőt, számológépet, jegyzettömböt stb, meg felpakolok egy lebegődokkot, ahonnan a gyakran használt programokat és mappákat indíthatom, és máris olyan az egész, mintha Vista lenne a gépemen, holott XP. És ezek a kényelmi funkciók bizony ugyanúgy kajálják a memóriát meg mindent, hogy ennyi erővel akár Vistát is használhatnék. Ennyit az XP-ről, amihez annyira ragaszkodunk, hogy szinte már el is felejtettük, hogy néz ki és mit tud.

Én kíváncsi leszek a Win7-re, de nem mondom, hogy egyből azt fogok pakolni a gépre. Van néhány olyan program ugyanis, amihez ragaszkodom, és ha nem fut el a "jobb" OS-en, akkor nem is kell. Hogy mást ne mondjak, van a GIB30 nevű szótárprogramom (Országh László-féle), amit még Win3.0-ra írtak, és a mai napig nem találtam jobbat nála. Bőségben verhetetlen. Ronda - az igaz - de a legjobb. A Linux meg Ubuntu OS-eket pedig azért nem kultiválom, mert nem fut rajtuk a Photoshop. Persze - szokták mondani -, van GIMP, ami majdnem ugyanolyan jó (ezen mindig röhögnöm kell ), de ha már egyszer nagy dohány fizettem a világ legjobb képszerkesztőjéért, akkor fusson is a gépen. És ebben a Linuxnak és az Ubuntunak is lemaradása van.

No, majd adok egy kis időt az új Winnek is, hogy kiforrja magát. Majd az idő igazolja. Ha beválik és elterjed azt, ha pedig nem, akkor azt.
  • Ferrer
    Már megint idekeveritek a linuxot. Nálam szörnyen instabil volt, be se akart indulni a GUI amikor megtelt a lemez. A Windows ilyenkor helyet szabadítana fel, nekem viszont gépelnem kellett volna parancssorokat -> nem fogok. Meg voltak olyan finomságok, hogy a firefox flash-eknél leállt az x server vagy mi a rák, meg egy pár függőséget igénylő program miatt "széttört" az egész csomagrendszer. Úgyhogy a linux egy naaaaaagy
  • Flammius
    A görgő sebessége fix, így pedig lehet lassítani-gyorsítani. A Logitech-nek van egy egere, aminek változtatható sebességű görgője van (nem tudom, ma mennyibe kerül, de amikor megjelent 30.000ft volt), nem próbáltam soha, de sok ember kiemelte, hogy milyen praktikus ez az új funkció. Én meg kérdeztem magamban, hogy "új?".
  • torreadorz
    Nyilván kinek mi az alap. De azért tegyem hozzá, életem során eddig talán 2 v 3 embernél láttam eddig hogy igy görget és nem az egér görgőjével.
  • Flammius
    Nézőpont kérdése mi számít extrának, és mi nem. Számomra ez minimális alap, mert annyira megszoktam az évek során, ráadásul minden mai egér képes rá, ezért is döbbentem meg, amikor megtudtam, hogy linux alatt nem kapcsolható be sehogy.

(Amúgy félre ne értsetek, eszem ágában sincs a linux ellen agitálni, egy nagyon szimpatikus kezdeményezés, ami könnyen és jól használható operációs rendszert ad az emberek kezébe ingyen, és legálisan. De ott is vannak hiányosságok, ezt be kell látni. Sajnos sokan nagyon elfogultak ilyen, vagy olyan előjellel. Az már nagyobb botrány, hogy a Vista, ami egy árral felcímkézett termék nem tartalmazza a régebbi Windowsokban meglévő (jól nagyító) képnézegető programot. Ott lehet reklamálni, Linux esetében legfeljebb kérni lehet, vagy cselekedni:) )
  • gothmog
    nade, azért egy plusz funkció, amit megszoktál win alatt, de nincs leprogramozva linuxban, azért az nem ugyanaz mint a "Nem képes kezelni egy kommersz egeret".
  • Flammius
    Igen pont erre gondoltam. E nélkül a funkció nélkül ugyanis "kissé" körülményes és kényelmetlen egy hosszú dokumentum kezelése, legalábbis annak, aki már megszokta.
  • gothmog
    szerintem arra érti, amikor belekattintasz pl. a böngészőben a görgővevel, akkor win alatt kitesz egy ilyen görgetőt, és akkor az egeret húzkodva tudsz görgetni a következő kattintásig. Nekem mondjuk ez annyira nem hiányzott, tekintve, hogy windowsban se sok program használja a böngészőn kívül. De ez tényleg nem megy.
    Viszont azzal vitatkoznék, hogy ez azt jelenti, hogy a "linux képtelen kezelni az egeret"
  • torreadorz
    "aki már használt 3 percig Ubuntut, de persze, hogy kifejtem. Nem működik a görgő katt, és scroll funkció, sehogy"

Ne röhögtessél már. Nálunk a cégnél kb. 50 gépen fut ubuntu, mindegyiken müködik az egér görgője, a görgős kattintás (szép is lenne, firefoxban mindenki igy nyit uj tabot nálunk) és scroll is.

Ha neked egy komersz egernél ubuntu alatt nem müködik az egér görgője vagy nem tudsz vele kattintani, akkor ott valami nagyon el lett baszarintva és nem linux ügyileg.
  • Flammius
    E2140, 2gb 800, p31, 8600gt
    Sajnos a válság miatt most ezt már nem lehet ennyiért megkapni, de nekem anno ennyibe került.
  • PR0DIGY
    Milyen gép tudja 30/40 ezerből az 1080p-t szaggatásmentesen lejátszani? Érdekelne, mert másodgépnek kellene a tvhez.
  • PR0DIGY
    Nekem az egér mellett, sima USB-s billentyűzettel volt gond. Kipróbáltam tucatnyi LiveCD/DVD kiadást és amikor felhasználónév/jelszó meg startx megadása jött volna, egyszerűen nem volt billentyűzet az disztribúciók 80%-ánál. Megjegyzem BIOS-ban, meg más oprendszereknél tökéletesen működött... Kereshettem elő a jó öreg PS/2-es billentyűzetet, na azzal ment, de azért csinálhatnának ezzel valamit!
  • Flammius
    Szerintem elég nyilvánvalónak kéne lennie bárki számára, aki már használt 3 percig Ubuntut, de persze, hogy kifejtem. Nem működik a görgő katt, és scroll funkció, sehogy. Megkérdeztem több linux fórumon is, hogy ezt hogyan lehetne előcsalogatni, és azt mondták, sehogy, ami azért elég gáz, pláne olyanok számára, akik ehhez az irányításhoz már hozzászoktak. Kerestem, és telepítettem többgombos egerekhez való kiegészítőket, azok többé-kevésbé működtek is, de ezt a hibát nem orvosolták. Véleményem szerint ez legalább akkora hiba, és nemtörődömség, mint az MS részéről a Vista képnagyítása. Botrányosan rossz mindkettő:(
  • gothmog
    "ami képtelen normálisan kezelni egy kommersz egeret"
    ezt kifejtenéd? Volt már problémám hardverekkel linux alatt, de egérrel vagy tapipaddal még soha. (be is baxna)
  • Flammius
    Nos az egész Vista körüli vita egy műbalhé. Sokáig emiatt (a csapból is ez folyt) nem telepítettem fel, de kaptam egy másnak már feleslegessé vált merevlemezt, gondoltam pont ideális lesz a Vista kipróbálására. Olcsó 30-40ezer forintos pc-m van, aero bekapcsolva, Boinc startnál betölt... semmilyen lassulást nem tapasztaltam XP-hez képest, sőt Vista alatt az 1080p filmek sem akadnak, fagynak (XP alatt sajnos ezeket csak elég korlátozottan tudtam nézni), hát ennyit erről. Egyedüli hibája, hogy a képeket nem lehet nagyítani rendesen, még mindig jobb, mint az agyondicsért Ubuntu, ami képtelen normálisan kezelni egy kommersz egeret, és ezt ne magyarázza ki nekem semmilyen linuxfan, hogy driver hiány, meg összeesküvés a linux ellen a nagytőke részéről, mert ez nem más, mint egyszerű igénytelenség a linux írói részéről...
  • torreadorz
    "A Vista vegyes fogadtatásának egyetlen oka van, az online számítógépes média tehetségtelen szarrágókból áll akik nem értenek semmihez, csak megírnak egy cikket aztán verik a nyálukat hogy milyen trendik a Vista szidásával."

Azért elég vicces ez a mondat. Meg aztán mégiscsak elég vicces hogy egy vistának 10-15 gb hely kell... én magasból leszarom hogy mennyibe kerül ma egy merevlemez, mi a szarnak kell ennyi hely? És az hogy nem terjed, az nem a "tehetségtelen szarrágókból" miatt van, hanem azért mert az a gép amin egy xp száguld (pl p4 és 1 gb ram) azon a vista még éppen csak hajlandó mozogni. Nyilvánvaló hogy sem a cégek sem a magánszemélyek nem fogják lecserélni a gépparkjukat csak azért hogy ugyanazzal a sebességgel fusson rajta a vista mint a mostanin az xp. Főleg úgy hogy a felhasználók 90%-nak a vista szinte semmilyen újitást nem hoz az xp-hez képest. Mert hát mire is használja egy átlag user a gépét? Internet, msn, zenehallgatás, emailezés, office. Esetleg filmnézés, de az is már csak a fiatalabb korosztály. Na most ezekben te semmi különbséget nem fogsz látni vistán az xp-hez képest, azon kivül hogy a vistához jóval erőteljesebb gép kell.
  • gothmog
  • Palinko
    azért ez nem így van el kell ismerni a vista hibáit!
    az xp sem volt jó az 1. spig, a vistának legfőbb hibája, hogy az 5 éves gépeken már alig mennek, én is kipróbáltam, frissítésnél volt hogy kinyírta magát, adtam neki még esélyt, de nem nyerte el a tetszésem, nem az én gépemre lett szabva, és nem tudott semmi olyat amire szükségem lett volna, aztán kipróbáltam az ubuntut azóta ezt használom.

az oprendszernek mennie kell gyengébb gépeken is, persze nem azt mondom, hogy ezerésves gépeken is menjen, de azért szerintem találnék a boltban olyan gépet amin ugyanolyan mocsokul, vagy még rosszabbul menne mint az enyémen.

nem követtem a win7 et, de ahogy hallom a minwin kernellel szerelik, én nem várok attól sem túl sokat, majd kiderül.
  • gothmog
    Persze, és semmi köze a dolognak ahhoz, hogy a kiadás elött a microsofttól szivárogtak ki olyan hírek, hogy vezető fejlesztők hagyják el a céget, mert nem akarnak részt venni a buktában.
    Hogy vezető ms-beosztottak nyilatkoztak úgy: hibás az irány, amerre a vista halad.
    Hogy szándékosan felhasználó-szivatóra csinálták a jogosultság-kezelést, amivel épp az ellenkező hatást érték el, mint amit szerettek volna.
    Hogy a szigorított másolásvédelemmel megint csak a legális felhasználókat szivatták meg, mert aki a warez verziót telepítette, az röhögött az egészen.
    Meg a Vista-capable matricák körüli gondok.
    És így tovább...
    De nézd csak! Van ilyen glass effektem, meg be tudom így forgatni az ablkokat háromdébe, beböbeböbebö
    Aha. Köszi.
  • Palinko
    tiszteletem
  • DjDano
    A Vista vegyes fogadtatásának egyetlen oka van, az online számítógépes média tehetségtelen szarrágókból áll akik nem értenek semmihez, csak megírnak egy cikket aztán verik a nyálukat hogy milyen trendik a Vista szidásával. Bezzeg az XP amit pár éve még ugyanígy fikáztak már istenkirály oprendszerré vált a szemükben...
  • DjDano
    És csodálkoznak hogy nem kell senkinek a Vista amikor egy lassan 10 éves oprendszert is támogatnak... LOL
  • gothmog
    "mert mindnek egy rakás speciális driverre van szüksége"
    Gyártótól függetlenül, ezért próbálok ki minden hozzám hozott oprendszer nélkül vásárolt vista-only laptopot először egy ubuntu live-cd-vel. Ez nagyjából öt perces időráfordítás. Egyre több sikerrel (értsd: már a live-cd-ről működik még a bluetooth és a kártyaolvasó is). Utána megkérdem a tulajt, hogy mire akarja használni, és ha a játék nincs ezek között, akkor bizony (testreszabott) linuxot kapnak. És mielőtt valaki lángra lobbanna, ugye senki se örülne, ha ehelyett inkább lopott vistát telepítenék?
  • cousin333
    Na jó, mindn alatt én a drivereket értettem elsősorban. Kétségkívül igaz, amit a trösztellenes perről mondasz, ez is igazolja, hogy ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az. Az MS elég nehezen értett ebből, de mégis elindultak abba az irányba, hogy kiszervezik a funkciókat (pl. Windows Mail-t) például a Live programcsaládba, ami mondjuk külön lesz letölthető. Meg állítólag a 7-ben lesz natív DivX és h.264 támogatás (meg AVCHD, ami jól jönne nekem).

Az igazat megvallva egy alap telepítés egyáltalán nem használhatatlan, az alapok közül talán csak a filmlejátszással lennének problémáid. A külsős (pl. Adobe Reader) és a fizetős (Office) funkciók integrálására meg nem nagyon törekednek, amennyire én látom. Talán visszahozhatnák azt is, hogy a telepítéskor kiválaszthatok bizonyos összetevőket, amiket ne telepítsen.
  • cousin333
    "talán még a wifihez is vadászható máshol driver, nade az smbus, a bluetooth, a kártyaolvasó... FN-billentyűk..."

Oprendszertől függetlenül ezért nem szeretem különösebben a lapotopokat, mert mindnek egy rakás speciális driverre van szüksége.

"Ja, hogy a vadiúj nyomtató nem megy, csak xp-vel?"

Erre megint csak azt tudom mondani, hogy ez a nyomtató gyártójának a sara. Azért me kiadni egy terméket úgy, hogy nincs hozzá Vista-s driver: no comment.
  • gothmog
    "Az üzletpolitika része, hogy "minden legyen benne"."
    Még sincs benne minden. Messze nincs benne miden. Jó, tudom, akkor meg jönnének a trösztellenes perek.
  • gothmog
    "tapasztalat azért van bőven, még így is sokkal többen használnak Vista-t, mint Linuxot"
    Főképp hogy némelyik gyártó nemhogy xp-s driver-készletet nem ad a laptopja mellé, de a telepítő cd módosítása nélkül az xp-teleítő még elindulni se hajlandó rajta. Így pedig tényleg nem sok értelme van xp-t telepíteni az adott harverre. Értsd: A videochiphez, meg a hangvezérlőhöz, talán még a wifihez is vadászható máshol driver, nade az smbus, a bluetooth, a kártyaolvasó... FN-billentyűk...
    Akkor már marad a vista telepítés. Ja, hogy a vadiúj nyomtató nem megy, csak xp-vel? Hát ez nehogymár a microsoft hibája legyen. Különbenis, ők beleintegráltak több giga drivert a telepítőbe, tessék ezt megbecsülni!
  • Rage47
    Nyár elején direkt igényeltem diákkedvezménnyel egy MS csomagot, van benne Office, Win XP, és Win Vista. Vista-t felraktam, hogy tényleg ne azok közé az emberek közé tartozzak, akik kipróbálás nélkül szidják a vista-t. 3-4 hétig bírtam vele, aztán install XP...
  • nalidzsizpáuvö
    Élni fog az jóval tovább is.
  • cousin333
    Lám, még egy ellentmondás. Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy az MS direkt belerakott egy csomó felesleges, semmit sem csináló dummy fájlt, csakhogy nagyobb legyen. :)

Az üzletpolitika része, hogy "minden legyen benne". Bár én magam sem értek vele teljesen egyet, de a Vista telepítésedbe a sok kiegészítő programon felül ott van rengeteg driver, meg nyelvi támogatás, meg ilyenek. Ha valaki keres, biztos talál tételes felsorolásokat, hogy mi mennyi helyet eszik. Már csak emiatt is érdemes megfontolni, hogy melyik verziót használod. Mert, ugye, akinek mindegyik ingyen van, az csak azért is felteszi az Ultimate-et...

ui: Azért a hibernáláshoz lefoglalt gigákat érdemes kivonni az egyenletből. ;)